Počtvrté hostí Město Touškov závod Českého poháru horských kol v cross country. Druhý díl letošní série se tu znovu pod záštitou Plzeňského kraje koná o víkendu.

Na atraktivní trati v touškovské rokli se opět střetnou špičkoví čeští, ale i zahraniční závodníci. Organizátoři vedle přihlášek tuzemské elity evidují zájem jezdců z Německa, Polska, Slovenska, Rakouska, Nizozemska, ale také z exotických destinací jako Mexiko či Izrael. A po dvou ročnících s omezeními kvůli infekci covidu to bude akce zase v plné verzi. „Atmosféra bude určitě adrenalinová,“ uvedla manažerka závodu Kateřina Duchková.

V Touškově se dá čekat účast až tisícovky bikerů všech kategorií. Hlavní závod žen startuje v sobotu ve 13.30 hod. a v 15.30 pak následuje souboj mužů Elite. V neděli závodí děti a mládež.

Mezi ženami bude hlavní favoritkou pátá z olympiády v Tokiu, Nizozemka Anne Terpstraová z týmu Ghost Factor. „Anne u nás už dvakrát vyhrála a Touškov zařadila do programu přesto, že hned po závodě ji čeká přesun na další start v zahraničí,“ vyzdvihla Duchková.

Ukázat se bude chtít také česká šampionka Jitka Čábelická (Gapp System Kolofix). Ale rovněž Adéla Holubová (kola.bbm.cz), která na touškovské trati vyrostla a na úvod poháru v Brně skončila třetí. „Touškovská trať je moje srdcovka. Sedí mi profilově, je zábavná, a i přesto, že na ní trénuji opravdu často, mě stále baví. Chci zajet co nejlepší výsledek,“ prohlásila 19letá reprezentantka a česká mistryně v maratonu.

Že má formu, potvrdila Holubová minulý víkend, kdy v Touškově ovládla závod krajského poháru. Stejně jako Simona Spěšná z Plzně (jb Brunex Superior), jedna z favoritek souboje juniorek.

Asi nejvíc se však fanoušci těší na českou jedničku a jezdce světové špičky Ondřeje Cinka (Kross Orlen). Ačkoliv si domácí šampion vmáčkl Touškov do nabitého závodního programu, teď jeho účast není jistá.

„Ondra u nás závodil již několikrát, vždy vítězně, a jet chtěl i nyní. Jenže po návratu ze světáku v Brazílii, kde skončil desátý, není úplně fit a rozhodne se až podle aktuálního stavu. Chuť startovat však má,“ uvedla na vysvětlenou Kateřina Duchková.

Jistě by měli startovat Cinkovi týmoví parťáci v čele se Švýcarem Thomasem Litscherem. Dále člen vítězné dvojice z letošního Cape Epic, německý biker Georg Egger. Z českých jezdců se na start postaví mj. obhájce pohárové trofeje Jan Škarnitzl, loni druhý Jan Vastl či bronzový Lukáš Kobes z Trhanova na Domažlicku (všichni Gapp System Kolofix). Počítat je třeba také s Janem Zatloukalem z týmu Nutrend.

Trenér brankářek DHC Plzeň Radek Motlík přišel o vlasy.
Podívejte se: Vlasáč Motlík prohrál sázku a musel dohola