Češky zvítězily v utkání hraném ve Studénce jasně 20:11, když o své bezproblémové výhře rozhodly již v první půli, po které byl stav 11:3. Výkon i výsledek si pochvalovala jedna z dvojice trenérek, tymákovská Vendula Šmídlová. „Byly jsme dost velké favoritky, to ukazuje i postavení českých a moravských družstev v ligové tabulce a jsem ráda, že jsme tuto roli dokázaly potvrdit."

Podle výsledku se vítězství rodilo dost lehce…
To není úplně pravda. Vydařil se nám nástup s vedením 5:0 v 10. minutě. O to se postaral tymákovský útok Bendová-Švarcová-Bittnerová. To byl odrazový můstek a od toho se odvíjely další minuty. Už se všem hrálo lépe, hráčky nebyly pod takovým tlakem.

Vše rozhodl první poločas, druhý jako by byl odpočinkový pod dojmem náskoku?
První poločas hodně napověděl, ukázal nám, co máme hrát, co na soupeřky platí. Utvořily jsme si dostatečný náskok, takže ve druhém poločase dostaly hodně prostoru méně zkušené hráčky. Pro nováčky to byl pěkný „křest ohněm" a děvčata mohla ukázat, co v nich je.

Výběr Moravy na vstřelené branky málem porazil tymákovský útok sám. Je výhoda brát vždy sehraný útok?
Jistě je to výhoda, pokud se můžeme spolehnout na sehranou trojici. Je to taková jistota, ale není pravidlem.

Polovinu z kádru tvořily hráčky západních Čech, znamená to, že se tady hraje nejlepší házená?
Tymákov je dlouhodobě na medailových pozicích, za Čechy nastoupily čtyři hráčky, pak výrazné individuality z Přeštic a Blovic. K tomu výborné hráčky ze zbytku Čech. Také se tady ukazuje dobrá práce s mládeží.

Došlo k dalším změnám v kádru, dochází k postupné generační výměně, jak se zapojili nováčkové? Vlastně celá obrana až na Štěpánovou byla nová.
Plánované omlazení týmu probíhá již 3-4 roky. Letos bylo dost zranění v play off a rázem z toho byla příležitost pro mladé. Výborně se předvedla asi druhá nejmladší hráčka výběru Václavíková, pochvala patří Fialové. Ale každá hráčka odvedla svůj díl pro společný úspěch.

Co dál? Bude další obměna nebo je možná stabilizace kádru na několik let?
Změny jsou každý rok. Může se rozsvítit „nějaká hvězda", jiné reprezentantce naopak sezona nevyjde, soutěž je dlouhá, přijdou zranění. A jinak známe ženské, hodně častá omluva jsou také mateřské povinnosti.

Jaká byla příprava na zápas?
Měly jsme asi tři tréninky. Ty posloužily k sehrání, nelze se za dva dny něco naučit. Přípravný zápas s výběrem Ostravska byl podle výsledku spíše takový další trénink (27:7). Ale svůj účel splnil.

Celková atmosféra ve Studénce?
Byla to pěkná akce, proběhla bez větších zádrhelů. Samozřejmě každý pořadatel se snaží něčím vytáhnout, ale nejde moc srovnávat s předchozími roky, vždy se něčím odlišují…