Bývalý házenkář Dukly Praha či Kovopetrolu Plzeň Adolf Blecha nezůstal u házenkářského řemesla, ale stal se specializovaným kondičním trenérem plavců PK Slávie VŠ Plzeň, sportovního gymnázia a Akademie individuálních sportů Plzeňského kraje.

„K plavání jsem měl blízko díky manželce, která byla plavkyní. Navíc jako dítě jsem do dvanácti let plaval, takže jsem k tomu nějaký vztah měl. Už od roku 1999, kdy jsem končil v tehdejším Kovopetrolu Plzeň, jsem dva roky pracoval v plavecké škole. Z Plzně mé další kroky směřovaly do Německa, kde jsem byl profesionálním házenkářem, a proto jsem v plavecké škole nemohl dále pokračovat,“ říká Adolf Blecha.

Na sklonku házenkářské kariéry začal pracovat ve Vězeňské službě České republiky, v níž vydržel šest let. „Už když jsem dělal ve věznici, tak jsem občas vzal kondiční trénink u házenkářské mládeže,“ vzpomíná Blecha.

V té době začal studovat na Fakultě pedagogické ZČU obor tělesná výchova a sport. „V roce 2012 jsem skončil u vězeňské služby a začal pracovat u jedné z plaveckých škol až do roku 2014. Od tohoto roku jsem na plný úvazek v PK Slávie VŠ Plzeň, kde trénuji všechny věkové kategorie,“ vypráví.

Ilustrační foto.
Hokejbalisté skolili Sudoměřice

Adolf Blecha má plavce na suchou kondiční přípravu. „S nejmenšími dětmi trénuji různá motorická cvičení nebo posilování vlastní vahou. S těmi staršími už používáme činky. Takže je to obecná kondiční příprava na sílu, výbušnost a vytrvalost,“ přibližuje Blecha.

Nelze opomenout, že plzeňská Slávie patří v republice k jedněm z nejlepších klubů. „Z republikových mistrovství pravidelně vozíme 40 medailí. Plavce a plavkyně máme i v reprezentačních týmech,“ těší Adolfa Blechu.

Proč jako bývalý házenkář nezůstal u tohoto sportu? „Spolupracoval jsem u staršího dorostu s Vláďou Habrem, kde jsem měl rok na starosti kondiční přípravu. Pak mě oslovil Martin Šetlík, když odcházel jeho asistent Milan Šedivec. Jenže bylo to v době, kdy jsem měnil práci a studoval školu, ale nechtěl jsem sedět na třech židlích, protože bych se všemu nemohl věnovat tak, jak bych chtěl. Jednou přišla i nabídka od Jirky Hynka trénovat, ale nebyl bych opět schopen to skloubit se svojí prací,“ vysvětluje Adolf Blecha.

Ilustrační foto
Lokomotiva přejela pražský Vyšehrad