Na konci letošního roku čeká plzeňského boxera Václava Pejsara z formace Qwert Plzeň obhajoba boxerského pásu pro českého šampióna. Jeho vyzyvatelem bude další Plzeňan a bývalý klubový kolega Pavel Šour.

Dočetl jsem se, že vaše vztahy nejsou ideální. Je to tak?
Známe se léta. Když jsem začínal boxovat, Pavel byl už léta amatérský boxer. Trénoval na Slovanech v Kotelně a já jsem tam chodil k němu na sparingy. Teď je to takové vyhrocené. Dokud se věnoval amatérskému boxu, tak jsme si nelezli do zelí. Fandil jsem jemu, Pavel možná fandil mně. Když přešel do profi, bylo jasné, že dřív nebo později se spolu budeme muset utkat. K tomu všemu přešel do Atom Gymu, kde jsem boxoval. Tam už atmosféra začala být lehce napjatá. Začal jsem mít neshody s lidmi kolem Pavla. Postupem času se to vyhrotilo a teď jsou vztahy hodně napjaté.

Překvapilo vás, že bude vaším vyzyvatelem?
Ani ne. V žebříčku se dostal poměrně rychle nahoru. Pokud chci být nejlepší, musím boxovat s těmi nejlepšími. Pavel mě v žebříčku přeskočil. Vlastně ne přeskočil… Prohrami v Rusku jsem ztratil body a klesl jsem za Pavla. Kdybych v Rusku neboxoval, tak jsem zůstal nad ním.

O titul se utkají dva boxeři z Plzně. O čem to vypovídá?
Těžko říct. Spousta dobrých boxerů je i v jiných městech – v Praze, v Ústí. Nerad bych na nějaké zapomněl. Je to taková rarita. Nevím, jestli někdy bylo, že by dva nejlepší boxeři pocházeli z Plzně a dříve z jednoho klubu.

Kdy a kde se bude boxovat?
Chci, aby to bylo 30. prosince v Lucerně v Praze. Mám k tomu jediný důvod. Přál si to můj manažer, který před pár týdny zemřel po nehodě. Pavlův promotér Martin Hadrovský to ale bude tlačit do Plzně, protože jsme oba odtud. Do Plzně by se zápas hodil a fanoušci boxu by si na něj cestu našli. Ale chtěl bych boxovat v Lucerně kvůli svému bývalému manažerovi, vzdát mu tím poslední hold a získat tam titul pro něj.

V čem jsou přednosti a slabiny vašeho soupeře?
Nechci veřejně prozrazovat, na co spoléhám a sázím. Vím o jeho slabinách, uvědomuju si svoje plusy oproti němu, na které budu sázet.

Kdy jste naposledy stál v ringu při ostrém utkání?Na začátku června v Rostově na Donu, kde jsem boxoval s Andrejem Afoninem. Dlouholetý špičkový amatér, který nedávno přešel do profi. Výkonnostně jde nahoru, takže to byl těžký zápas, který jsem prohrál na body.

Mohl byste popsat tréninkový plán na vrchol sezony? Co příprava obnáší?
Příprava bude zaměřená na kondičku, sílu, výbušnost, vytrvalost, box, sparingy. Vypadá to, že v říjnu budu boxovat v Praze, ale soupeř ještě není známý. Měl by to být zápas nechci říct úplně lehký, ale opravdu to bereme jako přípravu před vrcholem, zápasem sezony, což bude utkání s Pavlem Šourem. Potřebuji otestovat formu a vychytat chyby. Naposledy jsem měl zápas v červnu a další by byl až s Pavlem, což je dlouhá přestávka. To mně nevyhovuje ani psychicky, protože dlouho bez zápasu jsem trochu nervóznější. Vě větším zápasovém zápřahu jsem ve větším klidu.

Máte za sebou souboj s Mrázkem či Rusem Kuzminem. Co vám tyto zápasy daly a jste zkušenější?
Určitě. Zápasy mi daly psychickou a fyzickou odolnost, tvrdost a rvavost. Mentální výdrž a odolnost jsou důležité.