V Plzni ten den startuje dvanáctý ročník Škoda bike marathonu, populárního závodu na horských kolech pro veřejnost.

Bikeři mohou tradičně volit ze dvou tras 70 a 30 kilometrů, které vedou jihovýchodně od města. Připraven je rovněž šestikilometrový okruh pro rodiče s dětmi. Stejné zůstává i místo startu, cíle a zázemí závodu v areálu Škoda sport parku v Doudlevcích.

„Akce, jejímž generálním partnerem je Škoda Transportation, je určená všem bikerům bez rozdílu věku či výkonnosti. Specialitou zůstává kategorie vysokoškoláků a soutěž týmů středních a základních škol," zve k účasti ředitel cyklomaratonu a známý plzeňský horolezec Jan Trávníček.

Nemění se ani atraktivní začátek všech závodních tratí, které bikery protáhnou průmyslovým areálem Škodovky v Doudlevcích. „Nejpočetněji obsazený je tradičně závod na 30 kilometrů. Nejtěžším bodem střední tratě je výjezd k hradu Radyně. Ti odvážnější a trénovanější pak volí trať sedmdesátikilometrovou, která kromě Radyně zamíří i například i na vrch Maršál," říká Trávníček, cestovatel a dobrodruh, který vylezl na čtyři himálajské osmitisícovky. Tu poslední K2 zdolal společně s Radkem Jarošem loni a stal se teprve pátým Čechem, který na kótě 8611 metru stanul.

Pro bikery i jejich doprovod je v sobotu připraven ve Škoda sport parku doprovodný program i občerstvení. Pro závodníky je pak kromě cen pro nejrychlejší v jednotlivých kategoriích nachystaná tombola. „Do slosování o zajímavé ceny budou zařazena všechna startovní čísla. Hrát se bude třeba o horské kolo," prozrazuje ředitel závodu.

Prezentace a dodatečné přihlašování účastníků proběhne v pátek od 16.00 do 20.00 hodin, v den závodu pak od 6.00 do 8.00 hodin. „Řazení na startu začne v půl desáté, v deset hodin startuje sedmdesátka a po ní i závody na kratších tratích," říká Trávníček.

Bližší informace o závodu naleznou zájemci na stránkách www.skodabike.cz.