Tři vítězství během osmi dní, navíc v nových olympijských rekordech.

Ve stopách české lokomotivy, jak fenomenálnímu vytrvalci pro jeho nezlomné strojové tempo přezdívali, běží následovníci při Zátopkově zlatém týdnu.

Účastníci mají za sebou desítku i pětku a dnes devátý ročník seriálu běhů na Zátopkovu počest vyvrcholí v Praze závěrečným Zlatým maratonem.

Start ve Stromovce je v 15.30 hodin, přesně jako na olympiádě před čtyřiašedesáti lety. „Závody se symbolicky konají ve dnech Zátopkových vítězství a dodržujeme i časy startů," vysvětluje hlavní organizátor Vlastimil Šroubek z plzeňského SC Marathon.

V čele série je po dvou závodech Jiří Miler z AC Mladá Boleslav, vítěz úvodní desítky a druhý v běhu na pět kilometrů. To čtyřiatřicetiletý atlet podlehl českému reprezentantovi v triatlonu Janu Čelůstkovi. Vítěz zvládl pětku na dráze v čase 15:21,52 minuty, o deset vteřin rychleji než jeho největší rival. „Na Zátopka by to sice nestačilo, ten v Helsinkách vyhrál za 14:06,6 min., ale i tak to byl solidní výkon," ocenil vítězného triatlonistu Šroubek.

Třetí skončil Pavel Procházka z AK Sokolov (16:13,79). Závod dokončilo 108 mužů a 43 žen. Mezi těmi byla nejrychlejší Regina Procházková ze Spartaku Praha (18:12,55 min.).

Závod na pět kilometrů stejně jako předtím desítku absolvoval v 89 letech nejstarší účastník série Jiří Soukup (55:29,33). Běžel i známý plzeňský lékař
a plavec Jaroslav Novák (roč. 1941, čas 31:56,48) nebo televizní moderátor Vojtěch Bernatský (26:26,12).

Na Zlatý maraton se lze přihlásit ještě dnes v místě startu, a to u restaurace Šlechtovka od 12.00 hodin. Kromě závodu na 42,2 kilometru je připraven i půlmaraton, běh na 10 a 4,2 km a závody štafet.