Jedna z nejlepších a nejvšestrannějších vytrvalkyň do 22 let v České republice byla nominována do reprezentačního výběru. „Úplně jsem s tím nepočítala, protože příprava byla kvůli zranění složitější. Mistrovství republiky mi moc nevyšlo (skončila čtrnáctá, pozn. red.),“ říká Tereza Hrochová.

Mladá atletka věří, že se jí v Nizozemí běh podaří lépe než při republikovém šampionátu. „Mistrovství Evropy bude moje první velká akce. Takže když jsem se dozvěděla o nominaci, měla jsem velkou radost. Do Tilburgu se těším, určitě to bude zajímavá zkušenost,“ přiznává Hrochová.

Běžkyně, která v roce 2016 přestoupila do Plzně z České Lípy, má republikové úspěchy v atletice na trati 1500 metrů, 3000 m překážek i v běhu na 5000 m. Letos v červenci reprezentovala Česko na mezistátním utkání do 22 let v polském Krakově. Ke druhému místu České republiky přispěla třetí příčkou v závodě 3000 metrů překážek.

Krosu se věnuje na podzim, na jaře a v přípravě na atletiku. „Tím, že jsem měla splněný limit z mistrovství republiky do 22 let na dráze, tak jsem se zaměřila na kros. Neberu ho jako doplněk, protože v sezoně se běhá na dráze a na podzim kros,“ vysvětluje atletka.

Část šestikilometrové trati, kterou poběží na mistrovství Evropy, už viděla na videu. „Není to úplně kopcovitý terén. Trať by měla být u rybníka nebo jezera. Závod je devátého prosince,“ těší se Tereza Hrochová.

Počasí v den šampionátu zatím neřešila. „Tereza Hrochová přidává další dílčí úspěch ve své kariéře. Vůbec poprvé se postaví na start při vrcholné akci. Tereza bude mít určitě velkou motivaci na tomto šampionátu uspět po nepříliš vydařeném vystoupení na nedávném krosovém šampionátu. Přesto dostala důvěru šéftrenéra Tomáše Dvořáka, prodat formu a poměřit se s evropskou elitou,“ dodává trenér atletů Škody Plzeň Michal Černý.

Atletický klub Škoda Plzeň, v němž Tereza Hrochová působí, tak po sérii výjimečných výsledků na tartanových oválech v průběhu posledních let, přidal po čtyřleté pauze i významný úspěch z terénu. „V roce 2014 nás velmi potěšila Pavla Zahálková vynikajícím 21. místem na evropském šampionátu v běhu do vrchu,“ upozorňuje Černý.

Zleva Michal Kovács, Nicole Nehodová, Olga Marešová a Michal Holý. 
Kovács a Holý v reprezentaci, ženy zastupovaly dvě futsalistky