Plzeňská Škoda se bude chtít zařadit mezi nejúspěšnější kluby v počtu získaných medailí. „Nejprve ale bude cílem projít testováním na covid-19, aby nás do Ostravy odjelo co nejvíce. Na testy chodíme pravidelně, tak snad by to mělo být v pohodě,“ řekl trenér atletické Škody Michal Černý.

Letos by chtěla AK Škoda dopadnout lépe než minulý rok, kdy si z halového šampionátu odvezla tři medaile. Bronz získali výškař Josef Adámek a čtvrtkařka Tereza Jonášová, stříbro pak štafeta žen v běhu na 4x 200 metrů.

Nyní na medaile věří osvědčeným jménům, která zazářila na srpnovém mistrovství republiky pod širým nebem. „Lenka Valešová by měla patřit k favoritkám v kouli. Tereza Petržilková, která má splněný limit na halové mistrovství Evropy, bude bojovat o medaili na čtvrtce. Pokud by se hodně zadařilo, tak výškař Honza Štefela by mohl splnit i B limit pro mistrovství Evropy,“ vyjmenoval Černý.

Hned na zisk dvou cenných kovů se vkládají naděje u Lindy Suché. „Doufáme, že naváže na zlaté medaile z loňského venkovního šampionátu v dálce a v trojskoku. Zatím nás ale v halové sezoně nechává v napětí a určitě by chtěla skákat dál. Věříme, že to prolomí na mistrovství republiky,“ přeje si atletický trenér Michal Černý.

Roman Kreuziger v dresu ruské stáje Gazprom RusVelo.
Kreuziger zná plán na sezonu. Začne na Tirrenu

Medailovou jistotou posledních let jsou štafety.

„Nepamatuji si mistrovství republiky, z něhož bychom nepřivezli medaili ze štafet. Týmové soutěže máme rádi, ve Vítkovicích budeme mít na startu štafety žen i mužů. Věřím, že by se jim mohlo zadařit,“ uvedl Černý.

Takzvaně na hraně zisku medaile jsou Michal Forejt v kouli, Vladimír Marčík v běhu na 3000 metrů či sprinter na 60 metrů překážek Marek Páník. „U nich je to mezi třetím až pátým místem. Bude to hodně zajímavé,“ podotkl trenér plzeňské Škody.

Na domácím mistrovství budou chybět opory Denisa Majerová, Filip Ličman a Tereza Jonášová. „Denisa je bohužel zraněná, Filipovi se obnovilo zranění achilovky a Tereza má také zdravotní komplikace. Děláme všechno pro to, aby se uzdravili. Těch zraněných máme více, než bychom si přáli. Možná že je to nedostatečnou regenerací v této koronavirové době,“ řekl Michal Černý.

V seznamu přihlášených na halové mistrovství ČR nejsou ani další opory, jako jsou Jakub Forejt ve vrhu koulí a vytrvalkyně Tereza Hrochová.