"Do sčítání se může zapojit kdokoli, a to i bez předchozí zkušenosti s ornitologií. Kdo si není jistý, že dokáže poznat nejběžnější druhy ptáků, pomohou mu naše materiály s vyobrazením druhů," říká koordinátorka sčítání ptáků na krmítkách Alena Skálová z České společnosti ornitologické.

Každý sčítá na svém vlastním krmítku, bez nutnosti se setkávat nebo opouštět domov. Stačí jen hodinu pozorovat vlastní krmítko a výsledky poté odeslat ornitologům pomocí webové stránky ptacihodinka.birdlife.cz, nejpozději však do 15 ledna. Na stejné stránce je taktéž přehled nejčastějších návštěvníků krmítek a tipy, jak je správně přikrmovat.

„Mnoho druhů lze přilákat na slunečnicová semena. Ptáci si oblíbili i vlašské ořechy nebo lojové koule. Ty ale doporučujeme bez sítěk. Jde o zbytečné plasty, které často ještě na jaře vidíme viset v parcích a zahradách. Když spadnou, mohou je kvůli lákavé vůni pozřít psi, kterým pak způsobují vážné problémy,“ upozorňuje Dita Hořáková z České společnosti ornitologické.

Díky sčítání získají ornitologové velké množství důležitých dat o ptácích, kteří v Česku zimují. Prvního ročníku v lednu 2019 se zúčastnilo 14 tisíc lidí, druhého ročníku v lednu 2020 dokonce 21 tisíc lidí. V obou ročnících byla nejpočetněji pozorovaným ptákem sýkora koňadra. Výsledky letošního sčítání budou k dispozici zřejmě během února.