Americká rodina žijící v obci Hopewell Township v americkém státě New Jersey musela v pondělí prožít velký šok, když zjistila, že jim střechou až do ložnice proletěl neznámý kus kamene.

Nakonec se od odborníků dozvěděli, že se nejedná jen tak o nějaký kus horniny, nýbrž o velmi vzácný kus Halleyovy komety.

Ilustrace prvního pozorovaného pohlcení planety hvězdou
Až přijde konec světa. Astronomové poprvé viděli, jak dopadne i Země

O události jako první informovala Suzy Kopová, která v domě bydlí. Meteorit soudě podle poškození dopadl nejdříve na podlahu ložnice, pak se odrazil ke stropu a zastavil v rohu místnosti. Kámen byl velký jako grapefruit, měřil přibližně deset centimetrů na šířku a patnáct na délku. Vážil 1,8 kilogramu.

„Dotkla jsem se té věci, protože jsem si myslela, že je to normální kámen. Byl teplý,“ citoval Kopovou portál CBS News. Rodině se nic nestalo. V době, když meteorit prorazil střechu, nebyl nikdo doma.

Jedinečná událost

Nad celou situací se podivují i vědci. „Celou tu dobu pobíhal vesmírem a teď se dostal na Zemi a spadl jim do klína. Aby meteorit skutečně zasáhl dům a aby ho lidé mohli zvednout, to je opravdu neobvyklé a v historii se to stalo jen velmi málokrát,“ uvedl hlavní astronom z Franklinova institutu Derrick Pitts.

Je toho názoru, že meteorit by mohl být starý jako Sluneční soustava, tedy čtyři až pět miliard let.

Vůz, jehož kufr zdemoloval takzvaný peekskillský meteorit
Záblesk, a pak rána. Myslela, že jí auto zničil vandal, pravda ale byla jiná

Událost je vzácná hlavně kvůli tomu, že případné meteory, které míří směrem k Zemi, ve velké většině případů shoří v atmosféře. Když už přece jen dosáhnou zemského povrchu, obvykle z nich podle kosmické agentury NASA zbude méně než pět procent hmotnosti a také většinou dopadnou do moře či jiné neobydlené oblasti.

Zdroj: Youtube

Nezvykle velký meteorit

Je rovněž možné, že meteorit pocházel z probíhajícího meteorického roje Eta Aquarid. Kromě toho, že se Eta Aquarid pokládá za jeden z nejjasnějších meteorických rojů, je známý také tím, že se skládá ze skalních úlomků Halleyovy komety, která by měla být viditelná pouze každých 75 až 79 let.

Naposledy se tato kometa dostala do vnitřní Sluneční soustavy před 37 lety, avšak kousky kamení a prachu, které se uvolnily z tajícího ledu obklopujícího ocas komety, se dostaly do meteorických rojů, jako je zmíněná Eta Aquarids či Orionids. Většina meteorů z tohoto roje má velikost zrnka písku nebo ještě menší, což je patrné díky extrémním teplotám, kterých dosahují, když při velké rychlosti narazí do atmosféry a nakrátko je možné je díky žhnutí spatřit.

Pět slavných dopadů meteoritu, které zachytily kamery:

Zdroj: Youtube

Není však zcela jisté, že se opravdu jedná o vesmírný objekt z tohoto roje. Policejní oddělení Hopewell Township upozornilo na skutečnost, že vyšetřování stále pokračuje. „Ve své kariéře jsem viděl docela dost zajímavých a zvláštních událostí, ale nikdy by mě nenapadlo, že jednou z nich bude meteorit,“ svěřil se webu Insider šéf policejního oddělení Hopewell Township James Rosso.

Vzácné případy

I přesto, že jsou nárazy meteoritů do domů velmi vzácné, několik podobných případů, jako se stal v New Jersey, zaznamenaných je. Podle LiveScience v listopadu 2022 dopadl meteorit do kalifornského domu. Jedné ženě z Britské Kolumbie také do domu přilétl fragment meteoritu o velikosti pěsti. V roce 2015 pak do domu v San Carlos v Uruguayi dolétl meteorit o hmotnosti 712 gramů a zničil postel a televizi.

Pád meteoritu. Ilustrační snímek
Záblesk nad Kyjevem? Pád jasného meteoru, potvrdili čeští odborníci

Jediným zaznamenaným případem, kdy meteorit někoho zranil, je událost z roku 1954, kdy do domu v Alabamě dopadl vesmírný kámen vážící 3,8 kila a způsobil jeho majitelce modřinu.

Nejmohutnější následky měl dopad osmnáctimetrového meteoritu do zemské atmosféry v únoru 2013. Kámen explodoval nad Čeljabinskem v Rusku, rozbil stovky oken a poškodil několik budov. Více než 1 600 lidí bylo zraněno kvůli skleněným úlomkům.

Zdroj: Youtube