Ačkoli se počet obětí zvýšil, samotných nehod výrazně nepřibylo. Zatímco loni v lednu policie evidovala nehod 294, letos jich bylo 299.

Nejtragičtější byl střet auta a osobního vlaku, k němuž došlo na železničním přejezdu ve Vejprnicích v pátek 20. ledna. Za neopatrnost řidiče, který vjel na přejezd i přes to, že svítila varovná světla, zaplatili životem kromě něj další dva lidé. Tragédií skončila i jízda mladíka narozeného v roce 1996, který 27. ledna na Klatovsku vylétl ze silnice a naboural do stromu. Umíralo se i na dálnici D5, kde u Boru u Tachova 9. ledna mladý řidič narazil do vozidla odtahové služby a smetl muže, který pracoval na odtažení porouchaného auta.

Vliv hrálo i počasí

Do celkového počtu nehod letos výrazně zasáhlo zimní počasí a s tím související neopatrnost řidičů. Zatímco loni v prvním měsíci na sněhu a náledí řešili policisté celkem 119 nehod, nyní jich bylo 157. „Dopravních nehod, ke kterým došlo letos v lednu v souvislosti s nepříznivými povětrnostními podmínkami, jsme skutečně evidovali více," řekla Deníku policejní mluvčí Martina Korandová.

Počet těžce zraněných se letos v lednu snížil. Loni v nemocnicích skončilo celkem pět lidí, letos to byl pouze jeden člověk. Ubylo i lehce zraněných a menší byla také celková škoda, jelikož letošní částka lehce převyšující 21 milionů korun je o čtyři miliony nižší než loni.

Už nyní je jasné, že počet únorových kolizí bude mnohem vyšší. Jen během 2. února, kdy silnice v celém regionu pokrylo nebezpečné náledí, totiž podle Korandové policisté řešili zhruba 300 nehod.

Porovnání statistiky nehodovosti v lednu 2016 a 2017Zdroj: PČR