Tradiční oblastí, kde o sobě dává zima vědět dříve než jinde, je severoplzeňské Bezvěrovsko. Motoristé, kteří tudy ráno a dopoledne projížděli po silnici I/20 mezi Plzní a Karlovými Vary, se o tom přesvědčili.

Mráz, hustá mlha, mrznoucí mrholení a silný severní vítr udělaly ze silnice první třídy málem cestu do neznáma. Ani nemuselo sněžit. Auta jela krokem, cestu jim klestily silničářské vozy, jež zledovatělou silnici posypávaly solí. Pomáhaly také majáky policejních vozů a vozů odtahové služby, které pro ty méně šťastné šoféry přijely.

„Jeden osobní vůz skončil v příkopu poté, co se vyhýbal nákladnímu automobilu, který z místa nehody ujel a po jehož řidiči pátráme. Jiný osobní automobil přejel do protisměru, kde se bočně střetl s dodávkou. Nehoda se obešla bez zranění, policisté ji vyřešili pokutou," uvedl policejní mluvčí Jan Koželuh. Dodal, že všichni, kteří havarovali, jeli na zimních gumách.

Dispečer krajské Správy a údržby silnic Jiří Slapnička říká, že ledovka, jako byla ta pondělní, která se kromě Bezvěrovska blýskala i v okolí jihoplzeňských Kasejovic, je nevyzpytatelná. „Jde jen těžko předpovídat, kdy a kde se utvoří. Určitě se teď vyplatí každé ráno s ní počítat," tvrdí s tím, že silničáři v pondělí kromě posypových vozů vysílali také vozy monitorovací.

Jak bude
dnes: zataženo/oblačno, zpočátku ojediněle slabý déšť či mrholení, ojediněle mrznoucí, teploty 
1 až 4 °C, na horách -2 až +1 °C
zítra: oblačno/zataženo, ojediněle mrholení či slabý déšt, ojediněle mrznoucí, nejvyšší teploty +1 až +4 °C (Zdroj: www.chmi.cz)

Ve zbytku kraje byli silničáři vidět už o víkendu – v neděli marně zprůjezdňovali tah z Kašperských Hor vedoucí do jižních Čech. V pondělí sypali také u Klenčí pod Čerchovem, kde ledovka v kopci směrem k hranicím zastavila kamiony.

Zkrátka, jestli ještě někteří řidiči svá auta do zimního nepřezuli, měli by to teď napravit. Zákon jim totiž říká, že pokud je na silnicích souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, auta, která se chystají vyjet, zimní pneumatiky mít musí. Motoristé na letních riskují nejen zdraví, ale také až dvoutisícovou pokutu a v případě, že si nedají říct ani pak, jim mohou policisté zakázat další jízdu.