Řidič, který měl nehodu nejspíše na svědomí, začal z místa okamžitě ujíždět. Druhý však reagoval rychle a stříbrné auto začal pronásledovat. Po chvíli jej našel na odstavném parkovišti, ovšem už bez řidiče. Vůz zablokoval svým autem a zavolal policisty. Ti jej osadili botičkou, takže viník už se z nehody nejspíš nevyvlíkne.

Že by šlo o výjimečný případ? Vůbec ne. Ujíždět od nehody je v Plzeňském kraji bohužel běžnou praxí. Aniž by vyřídili škodu nebo poskytli pomoc, ujíždějí od nehod v průměru čtyři řidiči za týden. Vyplývá to z policejní statistiky.

Ne vždy jde ale jen o pochroumané plechy. Viníka listopadové nehody, po níž v nemocnici s vážnými zraněními skončil cyklista, stále hledají policisté na Plzni-severu. Ke kolizi došlo na začátku měsíce u Vladměřic poblíž Manětína. Neznámý řidič tady ve večerních hodinách srazil do příkopu jednadvacetiletého mladíka na kole a ujel. Mladý cyklista si ještě zvládl zavolat pomoc a nakonec jej podchlazeného transportoval vrtulník do nemocnice.

Před třemi týdny pak policisté řešili případ sražené sedmapadesátileté chodkyně v Chotěšově. Tu poslal k zemi cyklista, který se zběsile řítil po chodníku. Místo, aby ženě pomohl, zbaběle ujel. Žena pak skončila na týden v nemocnici. Policistům se viníka naštěstí podařilo vypátrat. „Za řídítky seděl šestatřicetiletý muž. Ženu srazil, když vyšla z prodejny na chodník," upřesnil mluvčí policie Jan Koželuh s tím, že cyklistovi teď hrozí až rok za mřížemi.

Přes dvě stě případů

Nehod, od kterých řidiči ujedou, v porovnání s loňským rokem ubylo, od začátku roku do konce listopadu jich ovšem policisté evidují více než dvě stovky. „Za jedenáct měsíců letošního roku je to 215 případů, loni se jednalo o 282 případů," uvedla mluvčí policie Jana Tomková.

Opuštění místa nehody je protizákonné. „Řidič se může dopustit přestupku, ale i trestného činu. Tím by bylo například neposkytnutí pomoci, za což hrozí až pět let vězení," doplnila Tomková. Co se týká přestupku, řidiči hrozí až pětitisícová pokuta. „V některých případech si ale může vysloužit i trest zákazu činnosti," upřesnila Tomková.

Podle dopravního experta Václava Ircinga ze společnosti BESIP je ujíždění od nehody v českých poměrech poměrně častým nešvarem. „Za těmi nehodami většinou stojí řidiči se zákazem řízení, ti, kteří jsou pod vlivem alkoholu nebo drog, anebo jsou v podmínce, a vědí, že ta sankce by pro ně byla vysoká," uvedl Ircing.