Takže už pár dnů si školáci z prvního stupně zvykají na nový režim. Dvakrát týdně antigenní test, roušky ve třídách, rotace, žádné setkávání napříč třídami, dodržování rozestupů. Ale má to logiku? A nejde jen o pochybnou kvalitu testů. Jako by ti, kteří rozhodují, žili ve své ideální sterilní bublině. Rodiče tváří v tvář praktickému životu jen krčí rameny a myslí si své, děti smysl toho nechápou už vůbec.

Jaká je tedy praxe třeťáka z vesnice? Ráno vyrazí na autobus, na zastávce se pošťuchuje s kamarády, a když to klapne, rouška mu ani moc nepadá. V buse si sedne vedle kamarádů podle nálady, nikoliv dle rozdělení tříd. Pak je tu vyučování s danými pravidly, oběd ve školní jídelně s obřími rozestupy. A pak už jako obvykle. Zastávka, autobus, úkoly a šup ven. Hraní na neoficiálních sportovištích, děti promíchané pohromadě, nikdo se neptá, zda se kvůli rotaci učily doma, nebo ve škole.

Natáčení snímku Oběť v nemocnici v Klatovech. Fotografie zachycují hlavní herečku Vitu Schmachelyuk, herce Gleba Kuchuka, který ztvárňuje jejího syna, dále vyšetrovatele Igora Chmelu, režiséra Michala Blaška a další členy štábu.
O natáčení na Plzeňsku je zájem. Teď tu budou Svěrákové točit Betlémské světlo

Našeho třeťáka čeká ještě fotbalový trénink dle ministerského nařízení. Ve dvojicích, s rozestupy, nejdřív 10, teď 6 metrů – hlavně se nepřiblížit! Proč si před chvilkou při vybíjené u baráku s Pepou a Tobiášem lezli po hlavách a teď na sebe mávají z dálky, náš třeťák nechápe a fotbal ho takhle nebaví. Ještě že z tréninku už jde s kámoši zase ruku v ruce.

Nikdo nechce zpochybňovat vážnost situace a nutnost opatření. Při jejich zavádění by se to ale chtělo podívat se z okna, jak to venku chodí.

Kamil Kacerovský, šéfredaktor západočeských Deníků