Miloš Zeman, kterému Senát smrdí pekelnou sírou, může ukázat prstem: Ha, další šedá myš v čelné funkci. Prezidentův odpor k nevýrazným, mdlým politikům je pochopitelný. Aniž by na sebe brali odpovědnost, aniž by se rvali, vysedí si své funkce v přítmí sekretariátů nebo se jich domohou intrikami. Jenže Vystrčil takový není.

Chceš se soudit? Zaplať, kmáne!

Jakkoli se nedral do popředí a proslulostí nesahá svému předchůdci ani po kotníky, své funkce vybojoval vždy v přímém souboji. Nejde jen o křeslo senátora. Být řadovým místopředsedou ODS, to většina lidí asi na žebříčku profesí zařadí hodně hluboko pod uklízečku. Jenže je to funkce, o kterou se pravidelně ostře zápasí. A pokud ji Vystrčil obhájil, tak v něm možná něco vězí.

Nový šéf Senátu má však ještě jednu vlastnost, která je poměrně pozoruhodná: patří k lidem, kteří, ač už jsou nějakou dobu v politice, působí normálně. Nikoli nabubřele, nikoli teatrálně, nikoli nadřazeně, nikoli přemoudřele, nikoli rozežraně, ale právě normálně. Jistě, čím víc výrazných osobností v politice, tím líp. Normální lidé jsou tam skoro potřebnější. Většině to dlouho nevydrží. Vystrčil působí dojmem, že by mohl být výjimkou.

Sousedé v cizím bytě