Předchozí
1 z 9
Další

Taneční centrum v Plzni založila v roce 2008 s hlavní myšlenkou: Zatančit si může každý. „Věkové kategorie tanečních kurzů jsou pro děti od 3 let až po dospělé, dokonce oblíbeným kurzem je jazz dance pro maminky a tatínky nebo lekce pilates,“ říká lektorka.

Taneční centrum bylo založeno v roce 2008.Zdroj: archiv Petry Parvoničové

Lektoři v tanečním centru se v průběhu 12 let existence taneční školy rozrůstají do počtu, zlepšuje se neustále i kvalita lekcí. Jsou to profesionální tanečníci, kteří vyučují rozmanité taneční styly. Jejich tváře je možné zahlédnout v řadách pražských muzikálů nebo v plzeňském baletním souboru DJKT.

Lektoři jsou profesionální tanečníci.Zdroj: archiv Petry Parvoničové

Rodačka z Plzně se po studiu taneční konzervatoře v Praze do svého rodného města vrátila a stala se členkou baletního souboru DJKT. Choreografie vytváří v divadlech po celé republice.

Petra Procházka Parvoničová.Zdroj: archiv Petry Parvoničové

V roce 2011 založila Petra v Plzni festival k příležitosti oslav Mezinárodního dne tance. Akce propojuje každoročně významné lektory, choreografy, kteří vedou taneční workshopy. Tanečníci ze západních Čech, převážně z Plzně, předvádějí své choreografie ve večerní show, která je věnována vždy na podporu charitativního charakteru. „Podporujeme nadaci Šance Onkoláčkům, handicapované tanečníky SKV Klub Praha nebo Unie Roska zps., pro pacienty s roztroušenou sklerózou,“ přiblížila lektorka. Konec festivalu vrcholí tzv. flashmobem, který se koná na neobvyklých místech. K vidění už mohly být tři stovky tanečníků na hlavním nádraží, v nákupním centru Olympia Plzeň nebo na plzeňském náměstí Republiky.

Mezinárodní víkend tance.Zdroj: archiv Petry Parvoničové

Choreografií, které Petra vytvořila, jsou desítky. Mezi nimi jsou Děti Ráje, Vlasy, Čas Růží, Fantom Opery, Saxana, Starci na chmelu, a mnoho dalších. Známé pro plzeňské publikum jsou také Čardášová princezna, Netopýr, Řek Zorba, Zahrada, Rusalka nebo Tajemství.

Muzikály, opery a operety.Zdroj: archiv Petry Parvoničové

Svou práci vnímá Petra jako dar. Je pro ni nesmírně důležité stále se učit novým stylům a poznávat nové výzvy. Před 5 lety se uskutečnila její první stáž v New Yorku. Od té doby ji Amerika přirostla k srdci a v zámoří se každoročně vzdělávala v tanečních školách od zahraničních kapacit. Velký vděk pociťuje díky osudovému setkání s ředitelkou festivalu WDM Michele Assaf.

V Americe se pravidelně vzdělávala.Zdroj: archiv Petry Parvoničové

Volný čas za posledních 12 let choreografické a lektorské tvorby opravdu nezbýval. Pokud chtěla Petra načerpat energii, zaplatila si lekce tance nebo choreografické stáže v zahraničí a odpočívala velmi aktivně. Její největší radostí v soukromí je hrstka nejbližších přátel a rodina. V roce 2018 se Petra provdala za svého muže Pavla v americkém stylu v Nevadě v Las Vegas, které oba zbožňují.

Svatba v Las Vegas.Zdroj: archiv Petry Parvoničové

„Nelituji ničeho, i když v každém příběhu života jsou těžké zkoušky. Ty nás buď srazí na kolena, nebo posílí. Uvědomuji si, že je opravdu velmi důležité na jaké lidi narazíte během života. Budu vděčná, pokud i nadále budu obklopena tak zajímavými lidmi, se kterými si přinášíme jen pozitivní energii. Srážka s “blbcem” pak totiž tolik nebojí, když se ji zasmějeme,“ dodává Parvoničová.

Je darem mít práci, rodinu, zdraví a přátele.Zdroj: archiv Petry Parvoničové

Z choreografické činnosti rozšířila svou činnost i na režijní. Vytváří choreografie i pro maturitní předtančení. „Pokud se nehýbu, nežiju. Je to droga. Bylo krásné tančit v Německu, Španělsku, Itálii, Americe, Francii, Švýcarsku, ale jsem ráda, že se vracím domů a snažím se předávat své zkušenosti načerpané v zahraničí dál,“ směje se tanečnice.

Zdroj fotografií: Archiv PP, Imagepro, Tereza Němečková, Josef Adlt, Nikola Pažoutová

Z choreografické činnosti rozšířila svou působnost i na režijní.Zdroj: archiv Petry Parvoničové