Zámek v Manětíně ožije v sobotu 2. července historií a hudbou. Od 19 hodin se ve velkém sále zámku koná pořad Gabriela Lažanská: první dáma baroka v západních Čechách. O životních osudech této výjimečné ženy bude přednášet historik umění PhDr. Jan Štěpánek, Phd. A protože tato významná šlechtična je úzce svázána s hudbou, je hudba významnou součástí pořadu. Vystoupí renomovaní profesionální umělci sólistka opery Divadla J. K. Tyla v Plzni Radka Sehnoutková, na klavír bude doprovázet dirigent prof. Ivan Pařík, žáci ZUŠ Helena Špalková (housle), Antonín Špalek a Vojtěch Urbánek (lesní rohy). V jejich podání zazní J. A. Plánického, Š. Brixiho a A. Vivaldiho.

Před více jak 330 lety, 23. března, se narodila výjimečná žena, hudebnice a mecenáška, Marie Gabriela Lažanská z Bukové, rozená Černínová z Chudenic, která spojila svůj život se západočeským městem Manětín. Byla vynikající sopranistkou a cembalistkou, milovala tanec i divadlo, a hlavně vedla svůj život ve velkém stylu. Přednáška se bude zabývat neobvyklým životem této múzami obklopené osobnosti. Kromě severního Plzeňska zavede návštěvníky také do barokní Itálie na počátku 18. století, na pražskou korunovaci krále Karla VI. nebo do císařské Vídně plné oper. v jedné z nich měla dokonce v hlavní roli vystupovat i sama první dáma baroka v západních Čechách.

Gabriela Špalková

Omezení se dotknou i trolejbusů, jejichž tratě křižují Klatovskou. Jako první se začal opravovat přejezd Klatovské v křižovatce U Práce, práce potrvají do 22. července.
Dopravní omezení na Klatovské třídě začala, opravy probíhají za běžného provozu