Festival Živá ulice v pondělí odstartuje svůj čtrnáctidenní multižánrový maraton. Začíná projekcí němých filmů a také vernisáží obrazů pod širým nebem.

Ode dneška do čtvrtka 13. srpna Živá ulice nabídne program na dvou komornějších scénách v Proluce a v Šafaříkových sadech. Proluka bude zatím patřit především němým filmům.

Filmy v Proluce

Pět filmových večerů zahájí tak zvané ´silent kino´ neboli hudebně-filmový experiment. Dnes od 21 hod. bude v Proluce promítán legendárního němý expresionistický film Metropolis režiséra Fritze Langa. Diváci budou moci volit mezi dvěma zvukovými stopami – původní hudbou Gottfrieda Huppertze z roku 1927 a popovou verzí z osmdesátých let, kterou pro film připravil Giergio Moroder ve spolupráci se zpěvákem Freddiem Mercurym. „Díky dvoukanálovým sluchátkům můžou diváci při sledování filmu přepínat mezi jednotlivými stopami. Sluchátka budou k zapůjčení zdarma na místě, jejich počet je však omezen, doporučujeme proto přijít včas," říká Táňa Švehlová, koordinátorka doprovodného programu Živé ulice.

Promítání kultovních němých filmů pokračuje v úterý, kdy je na programu německý horor z roku 1920 Kabinet doktora Caligariho. Ve středu 12. srpna pak v Proluce bude k vidění kultovní filmová scéna, v níž se Harold Loyd visí na vrcholku mrakodrapu na hodinové ručičce. Tyto záběry jsou součástí filmu O patro výš z roku 1923, který bude opět od 21 hod. promítán v Proluce. A o den později, 13. srpna, je na programu Moderní doba – slavný film Charlese Chaplina z roku 1936, v němž komik svádí souboj se strojem.

K filmům bude patřit i hudební doprovod. Kabinet doktora Caligariho doprovodí kapela Flash the Readies, film O patro výš skupina Květy a Moderní dobu seskupení Dva.

Proluka však nebude ožívat jen na večerní filmová představení. Nabídne i odpolední program pro děti či koncerty.

Barva na ulici a Živá galerie

K multižánrovému festivalu Živá ulice patří i výtvarné umění. Dnes v 18 hod. se v Proluce koná vernisáž výstavy velkoformátových obrazů, jejíž tradiční název je Barva na ulici. Už po osmé ji organizuje Unie výtvarných umělců plzeňské oblasti a jde o mezinárodní projekt, v němž evropští výtvarníci tvoří velkoformátové obrazy na dané téma. Tentokrát ztvárňovali tanec umělci z Plzně, německého Regensburgu a Weidenu a z belgického Monsu, jenž je letos stejně jako Plzeň Evropským hlavním městem kultury. Při vernisáži v Proluce zahraje plzeňská jazzbluesová kapela Orpheovi bardi.

Především mladí výtvarníci se k festivalu připojí prostřednictvím Živé galerie. „Ta je novou programovou linií Živé ulice a zaměří se na prezentaci současného vizuálního umění. Vedle tradiční výstavy Barva na ulici, pořádané v rámci festivalu Unií výtvarných umělců plzeňské oblasti, dává Živá galerie prostor také mladým umělcům," představuje projekt Táňa Švehlová.

Na základě otevřené výzvy a ve spolupráci s Fakultou designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni a SSUPŠ Zámeček byla vybrána díla, která mají diváci možnost vidět od 10. do 23. srpna v centru města a v prostorách Galerie Vestředu. Například v Sadovém okruhu jsou ode dneška k vidění velkoformátové malby na fólii Martina Valy nebo Záhon, který z krepového papíru vytvořila Karolina Klimeová. Ten bude umístěn na Anglickém nábřeží naproti Západočeskému muzeu. Pro Sadový okruh bude také připravena vizuální instalace v karavanu připravená na principu camery obscury. Jmenuje se Upside Down a vytvořili ji Katarína Hudačinová a Michal Somoš. Lidé procházející Plzní však v ulicích spatří ještě několik dalších výtvarných děl.

Hudba v ulicích

V pátek 14. srpna se pak Živá ulice rozroste o další scény včetně největší na náměstí Republiky. Připraveno tak bude celkem sedm scén: kromě hlavního pódia na náměstí Republiky to budou scény v Zach´s pubu, Měšťanské besedě, Inspiral Garden v Šafaříkových sadech, Proluka, U Branky a u Západočeského muzea. Na těchto pódiích se do neděle 23. srpna, kdy Živá ulice končí, vystřídá více než stovka interpretů. Mezi účinkujícími je řada legend české hudební scény, např. Ivan Hlas, Miro Žbirka, Wabi Daněk, Michal Pavlíček, Monika Načeva, Katapult i plzeňští Cop nebo Znouzectnost. Vystoupí i současné hvězdy evropských pódií, např. Dubioza kolektiv nebo Fanfara Transilvania.

Festivalový pohyb

Jak upozorňuje Dominika Antonie Skalová z organizačního týmu Živé ulice, připraveny budou i další festivalové, především pohybové, aktivity. Od 14. do 16. srpna si zájemci mohou přijít zacvičit jógu do Šafaříkových sadů pod Západočeské muzeum, 17. až 23. srpna pak jógu vystřídá salsa a swing pod vedením zkušených lektorek. Jednotlivé kurzy budou začínat v 17 hodin a budou stejně jako zbytek programu zdarma. Pokud dává někdo přednost jízdě na koloběžce, ani letos o ni nepřijde. Půjčovna koloběžek bude otevřena od 14. do 23. srpna na náměstí Republiky.