A na některé podzimní akce už také začíná předprodej vstupenek. Jednou z takových je i zábavná show Autokolektiv (18. října v Měšťanské besedě). Bavič a imitátor Zdeněk IZER v ní vystoupí třeba jako Ozzy Osbourne nebo Michal David.

Co má divák čekat od vaší poslední show Autolektiv?
Myslím, že mí pravidelní diváci přesně vědí, jaký humor ode mne mohou čekat. Pokud se ale dotaz vztahuje k názvu Autokolektiv, tak bych jen upozornil, že aut se to týkat nebude. Mám k motorismu sice velmi kladný vztah, ale tento název v sobě skrývá, že v novém pořadu jsem sám sobě kolektivem. Vůbec poprvé totiž vystupuju sám.

Své kolegy jste průběžně střídal, začínal jste s Markem Dobrodinským a naposledy s vámi vystupovala Šárka Vaňková. Proč jste se rozhodl osamostatnit?
Chtěl jsem si vyzkoušet nový formát, udělat si vlastní one man show. Přemýšlel jsem o tom už dlouho a loni, když bylo na čase připravit nový pořad, tak mě ta výzva dohnala a já si ji konečně splnil. A po prvních měsících jsem za to rád. Hrát se Šárkou, před tím s Luďkou Kuralovou nebo dalšími bylo prima, ale tohle je zase něco nového, co mě motivuje. A také když se něco nepovede, tak se necítím tak blbě, že jsem to někomu zkazil.

Jak se ta změna promítla do dramaturgie pořadu?
Protože se musím mezi scénkami převlíkat a není tam ta druhá osoba, připravil jsem videoprojekce, které se v kritických místech pouští. Jinak se ale diváci dočkají všech tradičních prvků – krátké vtipné scénky, parodie osobností i pořadů, spousta nových vtipů a imitování českých i zahraničních zpěváků a zpěvaček, tanečníků, jednoho kuchaře a tak dále.

Plzeňský Majáles 2017. Na snímku skupina Kryštof.
OBRAZEM: Plzeňský Majáles ovládli Kryštof

Čím se necháváte inspirovat?
Pamatuji si vtipy a veselé příběhy, co kde slyším. Dělám si i archiv. Když pak dělám pořad, mám zpravidla už nějakou základní myšlenku, jak postavit kostru první scénky. A pak do té kostry vkládám ty jednotlivé věci. A pak právě pod tím tlakem mě napadá, jak to dál oživit a rozvíjet.

Jak se cítíte, když diváci nereagují podle vašich představ?
Ono se to moc nestává, takže je mi fajn skoro vždy. Těch představení, kdy jsem trpěl a myslel jen na závěrečnou písničku, zatím bylo jen pár. Jednou ve Varech přišli hlavně Holanďané a já hraju jen česky. Tleskali, ale nesmáli se.

Jak a kdy jste začal bavit lidi?
S tím mým xichtem a postavou hned od školy. To ale nebylo úplně chtěné. Záměrně to bylo až po učení. Jsem vyučený automechanik, ale víc mě bavilo dělat zábavu lidem. Využil jsem toho na vojně. Tam jsem byl v roce 1988. Každý útvar měl dát dohromady nějaký program. Chtěl jsem z kasáren ven, tak jsem se přihlásil a nakonec jsem s tím číslem postupoval z okresních a krajských kol až do celostátního. Po vojně jsem pak začínal jako kašpárek u Maxim Turbulenc.