Ty všechny totiž spojuje výstava s názvem Rembrandtova tramvaj. Kubismus, tradice a „jiné" umění, která je v síni „13" v plzeňské Pražské ulici k vidění už jen do 13. září. Výstavu připravila Západočeská galerie v Plzni a její název, v němž je spojeno jméno uznávaného starého mistra s moderním dopravním prostředkem, je metaforickým vyjádřením vztahu kubismu k různým kulturním a uměleckým tradicím evropských dějin i mimoevropských kultur.

Koncepce výstavy je společným dílem kunsthistoriků Tomáše Wintera, Lenky Byd-žovské, Pavly Machalíkové a Taťány Petrasové z Ústavu dějin umění Akademie věd České republiky (AV ČR).

Výstava sleduje prostřednictvím konfrontací širokou inspirační základnu, z níž kubističtí architekti, sochaři a malíři čerpali myšlenkové a tvůrčí podněty. Šlo o nejrůznější projevy evropských i mimoevropských kultur z odlišných časových období: od starověku přes středověk a novověk až k modernímu francouzskému umění.

Těsně před ukončením této zajímavé výstavy je na programu její komentovaná prohlídka s ředitelem Ústavu dějin umění Akademie věd ČR Vojtěchem Lahodou. Koná se ve čtvrtek 10. září od 17 hodin.