Písničky o přírodě, vztazích, lidských setkáních, vzpomínkové i religiózní ale zůstávají dál určené hlavně trampům a všem těm, kteří se rádi vydávají za město do lesů, luk i osad v údolí řek. Je proto nad slunce jasné, kdo by si měl v kalendáři zaznamenat termín 27. října, kdy Pavel Žalman Lohonka přijede opět koncertovat do Měšťanské besedy.

Při svých vystoupeních již neexperimentuje. Hraje stále osvědčené hity ze všech svých alb, jako jsou Sen o Berenice, Nikdo se nesmál, Divokej horskej tymián, Rána v trávě, Hodina usmíření, Bývalá zem a další.

„Z mé strany už není důvod oslovovat nové posluchače tím, že budu svůj výraz a hudbu měnit a přizpůsobovat trendům. Naopak si myslím, že poctivá trampská a folková hudba může přežít a oslovovat nové generace jen tím, že zůstane taková, jak jsme ji těch víc než 30 let vytvářeli," míní Lohonka.

Říjnový koncert ale rozhodně nebude kopií všech předešlých. Žalmanův Spol skládá písně dál. „Jen už je nevydáváme tak rychle, ale až když jsme přesvědčeni, že je přijme naše tradiční publikum," dodává slavný písničkář s tím, že příjemnou novinkou mohou být i některé nové aranže právě těch nejosvědčenějších kusů.

Pavel Lohonka pochází z jižních Čech. K Plzeňsku má ale také mimořádně vřelý vztah. V Plzni byl v učení, dostal zde svoji přezdívku, v údolí řeky Střely hrál svoje první písně veřejně a stál u zrodu silné trampské generace. „Sebral jsem tehdy tátovi to nejcennější, co měl z druhé světové války – hnědou vojenskou košili a vysoké boty, pak kytaru a vyrazil na nádraží. Snad všichni tam měli nějakou americkou uniformu, jen já jsem vypadal spíš jako Němec," vzpomíná Lohonka.

„Vždycky jsme pak zabrali poslední vagón. Tam „civilové" už raději ani nenastupovali – a jelo se na víkend pryč," doplňuje. Celé to pro něj začalo mít zásadní význam v roce 1982. Oslovil kamaráda Tondu Hlaváče a kamarádku Pavlínu Jíšovou, zda by s ním a jeho písničkami nešli zkusit Portu. Žalmanův jihočeský výběr získal v Plzni na Lochotíně hlavní cenu a hlavně tisíce příznivců. Ti už triu neřekli jinak než Žalman a Spol. Vznikla legenda. Na její další plzeňský koncert jsou vstupenky již v předprodeji.