Otevřena bude denně. Ve všední dny dopoledne ji mohou navštěvovat školy. Na mailu proskoly@depo2015.cz je už možné domluvit si termín.

Výstavu školáci absolvují s lektorem. Vstup bude zdarma. „Je to výjimka, neboť na výstavu jsme získali grant z programu Přeshraniční spolupráce Česká republika – Svobodný stát Bavorsko. Jindy se u nás vstup na výstavy platí,“ informuje Tomáš Fridrich, programový ředitel DEPO2015.

„Rozhodně u nás neplatí 'Zákaz nesahat'. Naopak lidé si mohou užít baroko všemi smysly – zrakem, sluchem, hmatem i čichem a dokonce jsme dohledali i nějaké barokní recepty, takže si je návštěvník může doma vyzkoušet,“ říká autorka výstavy Kristýna Jirátová.

Děti i dospělí se mohou těšit na rozpohybované barokní obrazy, které k nim budou promlouvat. Zahrají si na Kladrubském archifonu, což je replika Brandlova kladrubského oltáře, která svítí a hraje. Mohou se stát barokními architekty a navrhnout si vlastní zámek nebo klášter i si vytvořit vlastní barokní obrazárnu. „Neusilujeme o to, abychom připravili odbornou výstavu, chceme však návštěvníkům umožnit, aby baroko zažili na vlastní kůži,“ upozorňuje Jirátová. Interaktivní výstavy připravené v DEPO2015 mají u škol i veřejnosti úspěch.

Vždyť loňskou výstavu Jak se točí peníze navštívilo více než dvanáct tisíc diváků a nedávno skončená 100PY aneb Sto let republiky očima pěti generací se o několik týdnů prodlužovala a vidělo ji více než deset tisíc lidí.

„Loni k nám jezdili školáci z Mostecka i jižních Čech,“ podotýká Fridrich a přeje si, aby podobný úspěch měla i výstava Za barokem. „Už teď ale víme, že ji nebudeme prodlužovat, neboť ji po 19. květnu, kdy v Plzni skončí, stěhujeme na německý zámek Theuern,“ vysvětluje.

Zámek Zelená Hora.
Dočká se zámek Zelená Hora opravy?