Zahajovacím snímkem 34. ročníku filmového festivalu Finále Plzeň je netradičně animovaný celovečerní film. Zachycuje život české ženy, která se rozhodne vdát do Afghánistánu. „Novinářka Petra Procházková žila v Afghánistánu léta, a tak není pochyb, že je její kniha Frišta, jež je předlohou scénáře, více než autentická,“ láká na projekci ředitelka filmového festivalu Eva Veruňková Košařová.

Do soutěže celovečerních filmů o Zlatého ledňáčka bylo vybráno osm snímků. Vítězové budou vyhlášeni také v kategorii dokumentární film, televizní a internetový projekt – seriálová tvorba, televizní a internetový projekt – film a minisérie a studentský krátkometrážní film.

Z představení Turisté francouzského souboru Les Grandes Personnes na Festivalu Divadlo v Plzni, 16. 9. 2021.
OBRAZEM: Obří loutky baví děti i dospělé, Plzní projdou ještě dvakrát

Diváci budou moci na Finále potkat i české filmové hvězdy, do Plzně se chystají například Hynek Čermák, Daniela Kolářová, Matouš Ruml, Bára Poláková, Igor Bareš, Nela Boudová, Petra Nesvačilová a řada dalších hvězdných hostů.

V sekci První úlovek Finále uvede třináct premiér či předpremiér, tři z nich se dostaly i do soutěže na festivalech v Berlíně či Benátkách. Premiérově budou navíc u nás uvedeny také všechny snímky v sekci Německého filmu.

V Plzni začíná 34. ročník filmového festivalu Finále. Poprvé bude uveden snímek Minuta věčnosti s Jiřím Langmajerem a Martinou Babišovou.V Plzni začíná 34. ročník filmového festivalu Finále. Poprvé bude uveden snímek Minuta věčnosti s Jiřím Langmajerem a Martinou Babišovou.Zdroj: Finále PlzeňHlavním dějištěm bude tradičně plzeňská Měšťanská beseda. Promítat se bude opět i v Divadle Dialog a nově se část programu odehraje v Kolektiv Hubu naproti Besedě. Připraveny jsou i speciální projekce v reaktorové hale Škoda JS a v nově zrekonstruovaném statku U Matoušů v Bolevci.

Festival se koná za současných proticovidových opatření, při vstupu je tedy třeba doložit bezinfekčnost. „Jsme opravdu rádi, že se Finále koná, a přejeme si, aby si návštěvníci festival opravdu užili. Prosím je, aby dodržovali platná hygienická nařízení a byli k sobě ohleduplní,“ žádá Veruňková Košařová.

Vstupenky a akreditace jsou k zakoupení on-line na www.festivalfinale.cz, na festivalové recepci v Měšťanské besedě pak od pátečních od 10 hodin.