Tak zvaná Semlerova rezidence se nachází v činžovním domě na Klatovské třídě č. 110, který je ve vlastnictví Plzeňského kraje. Semlerovu rezidenci spravuje Západočeská galerie (ZČG) v Plzni, jež je krajskou příspěvkovou organizací.

Byt patřil rodině Oskara Semlera, který byl spolumajitelem firmy na výrobu drátěného zboží. Mezi jejími výrobky byly např. i gramofonové jehly značky Sem.

Loosův Raumplan

Adolf Loos navrhl interiér pro Semlerovu rodinu na začátku 30. let minulého století. Podle Petra Domanického, jenž je autorem koncepce expozice i informačních textů, je pravděpodobné, že tehdy už nemocný Loos se účastnil jen stanovení prostorové koncepce a podrobné řešení navrhl jeho žák Heinrich Kulka.

Interiér má šest úrovní a byl vestavěn do staršího domu. A právě tady na rohu Klatovské třídy a Hruškovy ulice se návštěvníci mohou názorně seznámit s Loosovým principem, pro nějž se vžil název Raumplan.

Interiér, jenž je podle tohoto principu navržen, se vyznačuje narušením horizontálního navazování jednotlivých pater; vnitřek stavby je členěn na jednotlivé kubusy s rozdílnou výškou a tím dochází k propojení místností s různými výškovými úrovněmi. A tak poté, co návštěvníci Semlerovy rezidence projdou obdélníkovou chodbou s pohovkou a zrcadlem, vystoupají několik schodů, ocitnou se v hale s barem a krbem, nad níž se nachází galerie s knihovnou. V úrovni mezi halou a galerií je jídelna a také vstup do zimní zahrady. Tyto prostory doplňuje ještě kuchyně. Dohromady mají okolo 150 metrů čtverečních, je možné o nich říci, že patřily k reprezentativní části Semlerovy rezidence a právě ony byly veřejnosti v listopadu zpřístupněny. Nad nimi se nachází soukromá část bytu Semlerových – dvě oddělené ložnice manželů s příslušenstvím, dětské pokoje i pokoje pro služebnictvo. Tato část stále prochází rekonstrukcí a zatím není veřejnosti zpřístupněna.

Původní kuchyně sloužila desítky let

Semlerova rezidence byla ještě před pár lety rozdělena příčkami na několik bytů. Přepažena byla i galerie. V hale měl ateliér jeden plzeňský fotograf. „Jako zázrakem se zachovala téměř celá původní kuchyně. Když byla rezidence přeměněna na nájemní byty, tak tady bydlela a vařila jedna paní. Je vidět, že kuchyně navržená ve 30. letech minulého století byla na takové funkční úrovni, že vydržela několik desítek let. A možná bylo štěstí, že třeba nájemníci neměli tolik prostředků, aby mohli byty rekonstruovat, a že si místo Loosovy kuchyně nepořídili novou moderní kuchyňskou linku," poznamenává Jan Brčák, správce budov ZČG.

Rekonstrukce Semlerovy rezidence byla zahájena v roce 2013. Zachovala se většina původních materiálů; jsou mezi nimi například mahagonové dřevo či severská bříza nebo mramor. Chybějící části byly nahrazeny materiálem, který se původnímu nejvíce podobal kvalitou i odstínem.

Celý dům na Klatovské třídě č. 110 dále prochází rekonstrukcí. Postupně v něm bude vybudováno vstupní infocentrum s kavárnou, prostory pro školní programy i zázemí pro Sbírku architektury, kterou ZČG spravuje a v níž se nachází historická dokumentace z 19. a 20. století z regionu jihozápadních Čech. V domě však budou i nájemní byty a jeho okolí dostane zahradní úpravu i s dětským hřištěm.

Robert Lamač při posledních úpravách interiéru

Jak na prohlídku rezidence

Informace o prohlídce Semlerovy rezidence a možnosti její rezervace najdete na webu www.adolfloosplzen.cz. Od listopadu do března prohlídky Semlerovy rezidence probíhají ve čtvrtek a sobotu. Vstupenky na konkrétní den a hodinu je nutné zajistit prostřednictvím Plzeňské vstupenky.

Semlerovou rezidencí se ve čtvrtky i soboty provází v 10, 11, 12, 13 a 14 hod. Prohlídková skupina může čítat maximálně deset osob. Na konci listopadu byly podle webu Plzeňské vstupenky ještě na většinu prosincových prohlídek Semlerovy rezidence volná místa. Cena nezlevněné vstupenky je 140 korun, zlevněná stojí 90 Kč.

Web www.adolfloosplzen.cz provozuje Plzeň – TURISMUS, příspěvková organizace města Plzně. Prostřednictvím tohoto webu nabízí i prohlídkové trasy v dalších Loosových interiérech v Bendově 10 a Klatovské 12 a také prohlídku Brummelova domu na Husově třídě.