Díla realistická, expresivní, abstraktní, poetická či symbolická. Tak rozmanitá je aktuální výstava v plzeňské Galerii Jiřího Trnky. Představují se zde členové Unie výtvarných umělců (UVU) Plzeň a každý ze čtyřiasedmdesáti výtvarníků širokého věkového rozmezí vybral několik děl, která charakterizují jeho tvorbu v několika uplynulých letech.

Výstava s názvem Bilance 2016, která trvá od konce září do 6. listopadu, je tak rozsáhlá, že vystaveným dílům nestačily prostory unijní Galerie Jiřího Trnky, a proto vypomohla sousední Galerie města Plzně, která zapůjčila prostory svého mázhausu a podzemí.

„S bilanční výstavou našich členů přicházíme po třech letech. Umělci na ní ukazují, co ve výstavním mezidobí dokázali, kam dospělo jejich tvůrčí hledání," podotýká Jana Potužáková, předsedkyně plzeňské UVU.

Hlavní kurátorkou výstavy je akademická sochařka Marie Kasalická, na instalaci se podíleli i sami členové UVU. „I když velké výstavy mnoha autorů bývají pro svou rozdílnost instalačním oříškem, drželi jsme se na naší výstavě Bilance 2016 aristotelovského principu jednoty v rozmanitosti," poznamenává Jana Potužáková, dodává, že výstavená díla tak přinášejí souzvuky barev, autorských rukopisů i tematických okruhů.

Nejstaršími vystavujícími jsou letos devadesátiletý akademický sochař Břetislav Holakovský či osmaosmdesátiletá známá plzeňská ilustrátorka, malířka a grafička Marie Lacigová. K nejmladší generaci třicátníků patří např. Anna Arnetová, jež se prezentuje počítačovou grafikou, a architekt a designér Petr Šneberk.

Jana Potužáková připomíná, že počtem vystavujících členů a jejich širokým věkovým rozmezím plzeňská UVU dokládá svou stabilitu i rozvoj umělecké práce svých členů. O tom se ostatně mohou přesvědčit návštěvníci výstavy Bilance 2016, která je otevřena od úterý do neděle vždy od 10 do 12 a od 13 do 17 hodin. Navíc se příští úterý 25. října od 16 hod. koná komentovaná prohlídka; návštěvníky provede hlavní kurátorka Marie Kasalická. Dnes ve stejném čase se v rámci výstavy koná autorské čtení Václava Fencla.