„S jednou přestávkou se tak děje každé Vánoce od roku 2006. Zvláštností projektu je měnící se obsazení i ona scénická podoba – každý rok je to trochu jiné. Co naopak zůstává zachováno, je specialita v podobě živého Jezulátka i s Pannou Marií," podotkl plzeňský divadelní a hudební režisér Jiří Untermüller, který má ´na svědomí´ přetvoření mše do podoby jakési malé české opery. Na pódiu se tak odehraje novozákonní příběh, v němž nemohou chybět pastýři, měšťané, řemeslníci, andělé a opravdu se můžete těšit i na živého Ježíška. Kromě pozměněného nastudování a obsazení přináší letošní Česká mše vánoční jednu zásadní novinku. „Ve druhé části programu si publikum spolu s herci bude moct zazpívat mnoho tradičních českých koled," doplnila Hana Rendlová, kulturní manažerka Měšťanské besedy.

Po různých štacích po Plzni i mimo ni je již třetím rokem domovem scénické „Rybovky" Měšťanská beseda, letos opět Malý sál. Pod vedením Jiřího Untermüllera tentokrát vystoupí Kristýna Bečvářová, Simona Lebedová, Eva Marešová, Stáňa Topinková Fořtová, Lucie Zvoníková, Tomáš Drobil, Daniel Kfelíř, Adam Rezner, Martin Šefl a Jan Tejkal. Na klávesy zahrají Ivana Janečková a Táňa Vaněčková. Hrát se bude v neděli 
15. prosince od 16 hodin.

Česká mše vánoční známá též jako Hej, mistře nebo lidově Rybovka vznikla v roce 1796. Jedná se o česky psanou církevní skladbu Jakuba Jana Ryby, který je též autorem textu. Příběh vypráví o zvěstování Kristova narození a příchodu pastýřů k jesličkám. Je však zasazená do českého prostředí a pro svou prostotu i radostnou a svěží atmosféru byla a stále je srozumitelná a přístupná širokému obecenstvu.

Zábavu pro celou rodinu nabízí animovaný příběh Rebelka. Pohádku o zrzavé princezně, kterou víc než výběr budoucího manžela baví běhat po lese a bojovat, vysílá Kino Beseda dnes od 14:30 hodin. Merida je skotská královská dcera, která se rozhodne nedbat tradic a jít vlastní cestou. Svůj osud chce změnit pomocí kouzla od staré čarodějnice. To ovšem zafunguje jinak, než by si přála, a Merida nakonec musí ukázat skutečnou odvahu, aby se jí podařilo zlomit starou kletbu. Napínavý děj doplňují vtipné scény i chytlavé písničky. Rebelka je moderní pohádkou, která potěší všechny generace. A do pohádkového světa vás přenese i zítřejší divadelní představení pro děti Káča a peklo. To bylo tak, když Káča jednou neměla tanečníka a zavolala si čerta Zachara. Dobrovolně se s ním vydala do pekla, jenže odtud už není návratu. Nebo snad nakonec vše dobře dopadne? Děti se to dozvědí zítra v Besedě od 14:30 a 16 hodin.