Jeviště se promění v Krkonoše

Zažít téměř na vlastní kůži jednu z největších českých sportovních tragédií? V divadle? V akční tragikomedii? V inscenaci s loutkami? Nelze tomu věřit, ale je to možné. Osudový příběh českých lyžařů Bohumila Hanče a Václava Vrbaty vyprávěný z horského kiosku v originálním formátu s živými herci, papírovými loutkami i s projekcí přiveze do Plzně pražské Divadlo Vosto5. Inscenace Slzy ošlehaných mužů získala mimo jiné zvláštní ocenění poroty festivalu Skupova Plzeň 2014.

Divadlo Vosto5 připravilo hru ke stému výročí úmrtí lyžařů Hanče a Vrbaty při běžeckém závodě v Krkonoších, který se uskutečnil v roce 1913. Umělci ve hře vsadili na silný příběh, legendami ověnčené prostředí nejvyšších českých hor, na ironii v doprovodném tématu příběhu a na originalitu. Ta se promítá ve způsobu podání příběhu i výtvarném řešení scény.

Diváka zprvu uvítá okénko horského kiosku nabízející občerstvení. V něm zkušený horal varuje scházející se mladé členy horské služby před zrádností hor, kde se krásné počasí může v mžiku změnit ve vánici. A protože se zrovna zatahuje, přinutí své posluchače zůstat a začne vyprávět příběh Hanče a Vrbaty.

Vtom se kiosek promění v mrazivou scénu, kde probíhá rekapitulace dramatických událostí závodu. Příběh se ale mluvou bodrého chlapíka různě zamotává, je plný tematických odboček a realita je líčena v nadsázce i s lehkou ironií. Až později se ukáže, že obsluhou bufetu a vypravěčem není nikdo jiný než Krakonošem zakletý Emmerich Rath, rovněž autentická postava závodu, pražský Němec, který se závodu zúčastnil a který chtěl ztraceného Hanče zachránit. Tím do příběhu vtipně vstupují i česko-německé tahanice.

Ratha hraje Tomáš Jeřábek – herec známý třeba ze seriálů Clona, Doktor Martin, Já, Mattoni nebo Cirkus Bukowski. Hrál ve filmu Gangster: Ka, ale nejvíce lidí ho zná z televizní reklamy jako zlého bankéře, který radí svému 'nezkušenému' mladému kolegovi, jak ošálit své klienty. Plejádu postav odehraje Jeřábek jen se čtyřmi dalšími herci a papírovými loutkami.

6. 12. 19:30 Slzy ošlehaných mužů
Divadlo Vosto5

Dva sebevrazi se stanou rukojmími. Smůla nebo štěstí?

Pytel uloupených peněz dokáže oživit i dva sebevrahy. S tímto podtitulem uvedla loni v lednu agentura Harlekýn novou komedii Rukojmí bez rizika francouzského autora Alaina Reynaud-Fourtona. Většina jeho komedií má kriminální zápletku a inscenace o dvou sebevrazích a bandě lupičů, kteří mají v patách policisty, patří k těm nejlepším. Plzeňské publikum se o tom může přesvědčit 3. prosince. Hlavními hrdiny jsou Marc a Luc v podání Václava Vydry (na snímku s Janou Bouškovou) a Jana Šťastného. První je dříve úspěšný spisovatel takzvané červené knihovny. Jenže posled-ní dobou mu psaní nejde, chybí námět i mo-tivace. Je proto rozhodnutý své trápení ukončit sebevraždou.

Se stejným plánem se s ním přichází rozloučit i jeho letitý přítel Luc. Ten už se jednou o sebevraždu pokusil, když od něj utekla žena. Teď je rozhodnutý mnohem pevněji. Žena se k němu totiž vrátila. Rychle se domluví na společné sebevraždě. Ještě před tím se rozhodnou dát si dobrou snídaní. Luc ji jde obstarat. Tím ovšem mění sobě i svému příteli plány.

Otevřenými dveřmi vtrhne do bytu trojice zlodějů s pytlem plným peněz a muže, kteří nemají vůli žít, si berou jako rukojmí. Prekérní situace, která má ovšem zajímavé pokračování. Pohled na pytel peněz totiž vrátí Marcovi i Lucovi chuť do života. Teď už jde jen o to, jak lupiče z bytu dostat a před policií jejich lup utajit. Marcovi se naštěstí rychle vrací fantazie a Luc má možnost využít mnohé intrikánské kličky ze svého bujarého milostného života.

3. 12. 19:00Rukojmí bez rizika
agentura Harlekýn

Filip Blažek a Martin Hofmann jako dva blázni na svobodě

Dva blázny Kjetilla a Ellinga čeká životní výzva. Dostanou možnost opustit psychiatrickou léčebnu a začlenit se do normálního života. Vysněný život na svobodě, ale není tak jednoduchý, jak se domnívali. Stěhování, osobní hygiena, přijímání telefonních hovorů, nákup nebo návštěva hospody jsou jen začátkem spousty starostí, které před nimi stojí. Vyrovnají se s nimi?

Na to odpoví inscenace Chvála bláznovství s Filipem Blažkem a Martinem Hofmannem v hlavních rolích, V polovině prosince ji uvede v Besedě agentura Pantheon production.

„Elling je nejistý intelektuál s básnickým střevem a potřebou ohromovat lidi kolem sebe bohatými, ovšem vymyšlenými životními historkami. Vydává se za bývalého člena motorkářského gangu, pravidelného návštěvníka bordelů a nepřekonatelného milence,“ popisuje svoji roli Martin Hofmann. Skutečnost je ale značně odlišná. Jedinou ženou po jeho boku byla vždy jeho matka, která jeho duševní nemoc přehlížela nebo ji dokonce podporovala. Do ústavu se tak Elling dostal prakticky hned po její smrti.

Kjell Bjarn je pro Ellinga ideálním partnerem pro společnou hospitalizaci. Hromotluk instalatér má nižší mentální kapacitu a k tomu je důvěřivý dobrák, který umí naslouchat a každý zážitek je pro něj vůbec tím nejlepším v životě. V léčebně se náramně doplňují, nejsou s nimi problémy, a proto dostanou šanci, aby zkusili žít mimo ústav. Je jim přidělen společný byt a Frank. To je další zvláštní týpek do party, který má dohlížet na jejich začleňování. S oběma má ale jedno společné a oblíbené téma: Ženy.

Předlohou hry je třídílný román kultovního norského spisovatele Ingvara Ambjørnsena Pokrevní bratři. Třetí díl této trilogie Chvála bláznovství dramatizoval Axel Hellstenius. V Čechách hru jako první představilo v roce 2002 Divadlo Kalich a sourozenci Michal a Vladimír Dlouzí. Po smrti Vladimíra Dlouhého hra z českých divadel na šest let zmizela. Na jeviště ji vrátila až loni v roce 2016 Pantheon production.

17. 12. 19:00Elling a Kjell Bjarne aneb Chvála bláznovství
Pantheon production