Výtvarníci různě pomalovali malířské palety a teď je vystavují v plzeňském Domě hudby. Odsud se pestré palety na konci února přestěhují do katedrály svatého Bartoloměje, poté budou následovat další místa na Plzeňsku, aby si je prohlédlo co nejvíce lidí. Putování palet v listopadu završí výstava v Českém rozhlasu Plzeň a následná dražba, jejíž výtěžek půjde ve prospěch varhan, konkrétně na projekt Probuzení Barbořiných varhan, na němž čtvrtým rokem pracuje sdružení Svět podle Jakuba manželů Roštíkových.

S nápadem na vytvoření desítek barevných palet za nimi už loni přišla plzeňská výtvarnice Jana Vacková, která se spolkem již dříve spolupracovala a projekt na záchranu vzácného hudebního nástroje jí není cizí.

„Celý nápad se začal rodit loni touhle dobou. Předtím jsem malovala filmovou klapku pro festival ve Zlíně a napadlo mě, že bychom něco podobného mohli udělat i v Plzni. Jako výtvarníka mě nadchlo ztvárňovat něco na nějaký předmět. Na jaře jsem to řekla na členské schůzi Unie výtvarných umělců plzeňské oblasti. Myšlenka se líbila a ze schůze jsem odcházela s 53 podpisy výtvarníků, poté se připojili ještě další umělci i ti, kteří jsou mimo unii. Měla jsem obrovskou radost," vysvětlila Vacková.

Výtvarníci pak během prázdnin dostali palety a dali se do práce. V prosinci svá díla odevzdali, v lednu pak byla instalována výstava Na plzeňské paletě.

Barbořiny varhany pocházejí z roku 1721. Dnes jsou ve špatném stavu, stejně jako celý kostel. Na záchranu varhan by podle Marka Roštíka bylo zapotřebí více než tři miliony korun. Do sbírky může přispět každý, transparentní účet má číslo: 2800493578/2010.