Kromě něj přijeli do Plzně film představit také Matěj Hádek (záletný divadelní režisér), Aleš Háma (policista), Nelly Řehořová (čarodějnická dcera Ester) či bývalý dlouholetý sólista plzeňského Divadla J. K. Tyla Bronislav Kotiš (hejkal Hugo). Kromě nich ve filmu hrají i Tereza Kostková (čarodějnice Patricie), Carmen Mayerová (její matka Žofie), Jiří Dvořák (vodník Bubla) či Vladimír Polívka (úředník Jindřich Patočka).

Hodná strašidla

A o čem příběh, který se natáčel loni na podzim, vypráví? O strašidelné rodině, která se musí zapojit do pracovního procesu, aby mohla platit nájem. Vodník tedy začne pracovat v prádelně, víla a hejkal zase v divadle. „To bylo od pana režiséra moc hezké, že mě obsadil do role, kdy jsem si mohl pěkně zařvat," prohlásil na předpremiéře filmový hejkal Bronislav Kotiš a dodal, že řev se naučil od svého hereckého kolegy Pavla Kikinčuka. Ve skutečnosti se ale jeho hejkání vyrábělo počítačově.

Z natáčení filmu Strašidla. Na snímku Sara SandevaZdroj: Archiv filmu Strašidla

Jak poznamenal Zdeněk Troška, jeho strašidel není třeba se bát na rozdíl od postav z klasických pohádek. „Víte třeba, kdo byl hejkal? Divý muž s dlouhými vlasy. Většinou přepadal poutníky, kteří šli večer nebo v noci lesem – vždycky na ně zpoza keře zařval a oni se tak lekli, že pustili moč i trus," bavil diváky v sále úspěšný režisér a dodal, že filmový hejkal Hugo v Kotišově podání vypadá mile a hezky a je 'takovej ochočenej'.

S Bronislavem Kotišem Troška spolupracoval už při natáčení druhého a třetího dílu Babovřesk, kdysi si ho vyhlédl v plzeňském Divadle Pluto, kam režisér často jezdí. „Na Hugově postavě mě bavilo, že mohla mít bříško, nemusela se namáčet ve vodě ani běhat a létat vzduchem," říká Kotiš, který si kvůli roli nechal narůst vlasy i vousy. Ve scénáři měl mimo jiné romantické scény se svou filmovou manželkou Terezou Kostkovou. „Při nich jsem se nejvíc zapotil, když jsem se už při pouhé zkoušce poněkud zapomněl a líbal jsem doopravdy a nemohl jsem přestat. Naštěstí zasáhl asistent Marek Kališ a volal, že to by snad stačilo. Zdeněk Troška nevolal, asi se mu to líbilo," směje se herec, který je dnes na volné noze, hraje v několika pražských divadlech a také v plzeňském Divadle Dialog a Pluto.

Carmen na koštěti

Do Plzně přijel i Aleš Háma, který se na plátně poněkolikáté objeví v policejní uniformě. „Je pravda, že policajty ztvárňuji často a rád, protože tam je potom dovoleno vše. Když mě pak občas policisté zastaví, říkají mi: 'Pane Hámo, to jste přehnal, takhle blbí nejsme.' (smích) Pro mě byla čest pod Zdeňkovým vedením natáčet, protože jsem na jeho pohádkách vyrostl," svěřil se Háma.Z natáčení filmu Strašidla. Na snímku Tereza Kostková a Carmen MayerováZdroj: Archiv filmu Strašidla

Poprvé se na filmovém plátně setkaly Tereza Kostková a její matka Carmen Mayerová. „Na jevišti se potkáváme třináct let, jsem ráda, že se to konečně podařilo i ve filmu. Moje paní Žofie je dáma, která se cítí velice mladá, třebaže je jí asi 356 let. Poprvé jsem se proletěla na koštěti a hezké to bylo," popsala herečka úplně novou zkušenost.

V malé roli klavíristy se ve Strašidlech objeví i plzeňský muzikant a moderátor Jiří Bláha.

Diváci v černickém kině CineStar, kteří film zhlédli v předstihu, jej po skončení odměnili dlouhým potleskem. Zda právem, se můžete přesvědčit v kině sami od 18. srpna.