V sobotu je ve Velkém divadle premiéra nového nastudování režisérem Michalem Vajdičkou.

„Akcentuji téma neschopnosti vzít život do vlastních rukou. Sestry neřeší problém, kam odejít, ale jak vše opustit. I když se jim vše hroutí, zůstávají ve svém rozpadlém domě," vysvětluje svůj pohled na Čechovovu hru režisér a dodává, že Tři sestry vnímá jako černou komedii: „Čechov viděl realitu s nadhledem, dělal si z ní legraci a snažil se ji parodovat. Kriticky a sarkasticky se vyjadřoval k tomu, co viděl kolem sebe."

Roli nejmladší sestry Ireny ztvární Zuzana Ščerbová, prostřední Mášu hraje Apolena Veldová, nejstarší Olgu Jana Kubátová. Michal Vajdička i dramaturgyně Marie Caltová upozorňují, že role Olgy a Máši byly záměrně svěřeny herečkám o generaci starším, než uvádí původní text.

„Dříve se žilo daleko rychleji. Po čtyřítce lidé umírali, vždyť Čechov zemřel ve čtyřiačtyřiceti," vysvětluje Marie Caltová a doplňuje: „Dnes lidé životní zkušenosti nabírají daleko pomaleji, takže dnešní čtyřicátníci mají teprve odžito to, co tehdy lidé ve dvaceti."

Michal Vajdička, jenž má za sebou desítky režií; mimo jiné např. pro Slovenské národní divadlo, Divadlo Na Vinohradech či Dejvické divadlo, pozval ke spolupráci své dlouholeté spolupracovníky – scénografa Pavola Andraška a kostýmní výtvarníci Katarínu Hollou. Režisér prozradil, že kostýmy, v nichž budou herci hrát, vybírala Katarína Hollá v 'second handech neboli v sekáčích'.