Koncert je netradičním hudebním koktejlem, který zavede publikum do různých koutů světa a různé země přiblíží prostřednictvím hudby významných skladatelů. Je koncipován jako beseda s cestovatelem. Ztvární ho Svatopluk Schuller, známý český herec a dabér, který má za sebou řadu rolí v českých filmech a seriálech (Vyprávěj, Kriminálka Anděl a další). Jeho podmanivý hlas patří velkému množství postav ze zahraničních filmů, například Xenophiliuu Láskorádovi ze ságy o mladém kouzelníkovi Harry Potterovi nebo Robertu Woodovi z oscarového filmu Králova řeč. V neposlední řadě je také zakladatelem pražského divadla Litera, které navazuje na odkaz divadla Lyra Pragensis.

S Plzeňskou filharmonií spolupracujete již řadu sezon, jak se vaše spolupráce s tímto orchestrem zrodila?
Před několika lety jsem se, díky letitému přátelství s violoncellistou Františkem Hostem, tehdy koncertním mistrem České Filharmonie, spolu s ním a dalšími filharmoniky účastnil projektu Bludičky, melodramatu v kostele sv. Vavřince v Praze. Již tehdy jsem se podílel i na přípravě inscenační koncepce, vlastně jsem se, krom samotného účinkování, chopil i režie. Autorem hudby byl Tomáš Ille. Bludičky byly úspěšné, a asi i proto mě pak Tomáš doporučil Plzeňské filharmonii, když společně chystali pořad Jsem Moojok Ojaak, Pojídač medvědů.

Vytvořil jste několik rolí v interaktivních dětských pořadech Plzeňské filharmonie pro dětského diváka, jak se vám s touto cílovou skupinou spolupracuje?
Jedním slovem skvěle. Mám děti moc rád. Děti jsou úžasné publikum, spontánní, nic nepředstírají. Je to nabíjející, já to považuji za odměnu. Zde je nutno připojit otázku, jak se mi spolupracuje s Plzeňskou filharmonií. To je totiž další dar. Cítím se tu jako doma. Hráči jsou úžasní, milí, vstřícní. Dirigent Tomáš Brauner, krom jeho kvalit hudebních, je navíc skvělý spoluhráč, parťák i člověk. A nemohu opomenout paní ředitelku, její energii a odvahu hledat a nabízet něco nového a neotřelého.

Jakub Truneček