Novinkou pro oblíbené plzeňské publikum bude nový kontrabasista Pavel Peroutka a pro méně časté posluchače i zpěvačka Veronika Součková.

„Album jsme vydali loni a je první po příchodu nové zpěvačky. Ať si název Čerstvý vítr u skupiny, která má za sebou více než padesát let existence, každý přebere jak chce. Já bych jen doplnil, že když do takové kapely přijde nová tvář, vždy je to impuls k něčemu novému," říká zpěvák a kytarista kvintetu Jiří Holoubek s tím, že Spirituál chce stále dělat nové věci a nechce žít z historie, i když by mohl. Je údajně nejstarší stále plně aktivní kapelou na české scéně, tedy minimálně na té folkové. Nic se ale nemění ve stylu hudby. Kvintet stále hraje ve folkovém nádechu byť v nových aranžích spirituály, gospely a lidovou a renesanční hudbu. Jedná se o upravené převzaté skladby i vlastní tvorbu. Album Čerstvý vítr obsahuje celkem 14 písní. Do současnosti už tak skupina nahrála přes 350 skladeb. Desítky dalších se na desky nedostaly. Kapela jich přitom vydala už přes 30, z toho 23 řadových. Další jsou kompilační.

Kvintet na letošek nic mimořádného nechystá. „Budeme tradičně hodně koncertovat, abychom byli s našimi příznivci. Jestliže je ale kapele tolik, kolik jí je, je zřejmé, že někteří její členové si plánují i odpočinek," vysvětluje umělecký vedoucí Jiří Tichota. Na plzeňský koncert se tradičně velice těší. Západočeskou metropoli považuje za jednu z domácích scén. Na koncert lze sehnat vstupenky v předprodeji a to v Informačním centru na náměstí Republiky nebo přímo v Měšťanské besedě.

Spirituál kvintet

17. 3. 19:00 Měšťanská beseda

Kino Beseda chystá Severskou filmovou zimu

Návštěvníci Kina Beseda se v tomto týdnu rozloučí snímkem Cizinci ve vlaku s filmy Alfreda Hitchcocka, které běžely v uplynulých týdnech každé pondělí. V pátek naopak přivítají nový cyklus věnovaný filmografii Christophera Nolana. Zahájí ho příběh o zrození tajemného rytíře Batman začíná. Filmový klub Beseda nabídne ve středu první z filmů Severské filmové zimy Adamova Jablka. Adam je neonacista ve výkonu trestu a přijíždí na faru, aby tam vykonával veřejně prospěšné práce. Brzy ale zjistí, že tak, jak on je fanatik do Hitlera, je farář náboženský fanatik. Druhým severským snímkem je film Tak jako v nebi o světoznámém dirigentovi, který se proti své vůli stává ve vesnici na severu Švédska sbormistrem. Čtvrteční odpolední promítání se zvýhodněným vstupným pro seniory nabídne Jeana Reno v roli slavného kuchaře, který cepuje svého mladšího talentovaného kolegu, ve filmu Oui, šéfe. Víkendovou novinkou je film Let s Denzelem Washingtonem v hlavní roli.

Program

11. 3. 19:00 – Cizinci ve vlaku (Hitchcock se vrací)
13. 3. 17:30 a 20:00 – Adamova jablka (Severská filmová zima)
14. 3. 15:00 – Oui, šéfe (pro seniory)
14. 3. 17:30 a 20:00 – Tak jako v nebi (Severská filmová zima)
15. 3. 19:00 – Batman začíná (Svět podle Nolana)
16. a 17. 3. 19:00 – Let (novinky a hity)