„Přihlásilo se šestačtyřicet mladých klavíristů ve věku od 11 do 30 let nejen z naší republiky, ale také z Rakouska, Ruska, Francie, Německa, Švýcarska i z Tchaj-wanu a Koreje,“ uvádí Miroslav Brejcha, ředitel Konzervatoře Plzeň, která soutěž v pravidelných dvouletých intervalech od roku 2002 pořádá.

„Soutěžící jsou podle věku rozděleni do kategorií a každý musí zahrát dílo Bedřicha Smetany,“ pokračuje Brejcha. Technickou i uměleckou úroveň hry hodnotí pětičlenná porota, a to veřejně, takže po skončení soutěžního kola je vyvěšena listina s hodnocením jednotlivých porotců. Vítězové získávají peněžitou odměnu, největší – 50 tisíc korun – je určena vítězovi kategorie do 30 let.

„Koncerty soutěžících jsou přístupné veřejnosti. Začínáme dnes v 15 hodin, v další dny už v 9:30 hodin,“ informuje manažerka Domu hudby Hana Fialová. Vstupné na jednotlivé koncertní bloky činí 60 korun, studenti a senioři zaplatí 40 Kč. „Soutěž vyvrcholí v neděli 18. listopadu v Měšťanské besedě finálovým koncertem. Vítězové zahrají o den později v Domě hudby, kde jim také budou předány ceny. Základní vstupné na tyto dva večery činí 100 korun,“ doplňuje Fialová. Plzeňskou konzervatoř na soutěži zastupuje studentka jejího 1. ročníku Daniela Fišerová.

Výstava 100PY v plzeňském DEPO2015.
Výstava 100PY se prodlužuje