Pořadatelem je již pátým rokem Plzeňská filharmonie, která se po celou dobu snaží udržet mezioborovou a mezinárodní linii a připravit pro Plzeň dramaturgii té nejvyšší kvality. „Jsem ráda, že se daří rozšiřovat řady našich posluchačů – návštěvníků a že se velmi úspěšně daří spojovat žánry a obory. Festival dnes zahrnuje vědu, hudbu, divadlo, literaturu, film, výtvarné umění a novinkou je také astronomie," dodává ředitelka festivalu a Plzeňské filharmonie Lenka Kavalová.

Mezi nejzajímavější a nejnavštěvovanější akce festivalu bude patřit zahajovací a závěrečný koncert. O slavnostní zahájení festivalu se postará Filharmonie Hradec Králové, vedená dirigentem Andreasem Sebastianem Wieserem, která doprovodí německou mezzosopranistku Annu Hasse. V průběhu večera zazní skladby Felixe Mendelssoh-na-Bartholdyho, Hectora Berlioze a Symfonie č. 7 A dur Ludwiga van Beethovena. Slavnostní předehrou C dur Bedřicha Smetany. Španělskou symfonií pro housle a orchestr Édouarda Lalo a Dvořákovou Symfonií č. 8 G dur pak Smetanovské dny o tři týdny později uzavře oceňovaný Symfonický orchestr Českého rozhlasu s dirigentem Ondrejem Lenárdem a houslistou Ivanem Ženatým. „Osobně se těším na klavírní recitál francouzského pianisty Pascala Rogého, Stamicovo a Sedláčkovo kvarteto, mladou houslistku Pavlu Tesařovou a z těch jiných žánrů pak na jazzové Pacora Trio nebo Španělský večer s Carmen," představuje další důležité body programu Lenka Kavalová.

Ceny vstupenek na jednotlivé akce se pohybují od 100 Kč do 390 Kč a je možné využít slev pro seniory, držitele karet ZTP/P, studenty a abonenty Plzeňské filharmonie. Vstupenky je možné zakoupit v Předprodeji vstupenek vedle informačního centra města Plzně na náměstí Republiky nebo přes portál Plzeňská vstupenka. Pokud přemýšlíte o zajímavém kulturním vánočním dárku pro své blízké, do konce prosince můžete využít speciální akci, kdy při zakoupení vstupenky na zahajovací a závěrečný koncert získá divák možnost vybrat si vstupenku zdarma na jakýkoli jiný koncert v rámci programu festivalu.

Další informace o festivalu zájemci naleznou na www.smetanovskedny.cz nebo na festivalovém facebooku.