Velmi tvrdě je odmítá například ředitel Plzeňské filharmonie Vladimír Bako (na snímku), příliš se nelíbí ani náměstkovi primátora Vladimíru Duchkovi (PVP).

„Myslím si, že je to nerealizovatený návrh. Opera je zcela jiná disciplína než symfonické koncerty. Sloučení by možná prospělo opeře divadla, ale ne filharmonii ani Plzeňákům. Vnímal bych ho jako protektorát Divadla J. K.Tyla nad Plzeňskou filharmonií,“ řekl Bako. Argumentuje tím, že filharmonie je sehraný tým, který kromě abonentních koncertů reprezentuje Plzeň v cizině. „Nabídky přicházejí velmi rychle a je třeba na ně okamžitě reagovat. Navíc pracujeme úsporně, s 20 milionovým ročním rozpočtem, a děláme kolem 60 koncertů u nás i v zahraničí,“ dodal Bako.

Vladimír Duchek, člen dozorčí rady PF, k tomu dodává, že těleso se financuje asi ze 40 procent z vlastních zdrojů. „Sloučení je myšlenka stará několik let a nikdy jsem ji nepodporoval. Nejsem si jist, že by to přineslo finanční úspory a že by to prospělo kultuřev Plzni. Vždycky je lepší, když existuje více svébytných institucí a každá z nich má svůj pohled na kulturní život,“ uvedl Duchek.

Sloučení hudebních těles naopak připouští náměstkyně primátora pro kulturu Marcela Krejsová (ODS).