Jedna z nejhranějších světových oper – Tosca od italského skladatele Giacoma Pucciniho – se vrátí do Divadla J. K. Tyla v Plzni. Premiéra její nové inscenace, kterou připravují dirigent Petr Kofroň a režisér Jan Burian, ovládne scénu plzeňského Velkého divadla tuto sobotu 6. dubna.

Toscu, jež vznikla podle hry francouzského dramatika Victoriena Sardoua, uvedl vůbec poprvé Řím v roce 1900. „Stala se jedním z posledních romantických výronů hlubin geniální duše. A my si dnes klademe otázky ´kam na to chodil´, ´kde to vzal´, ´jak je možné, že to je pořád nádherné´… Prostě té situaci nerozumíme, protože žijeme ve světě, kde už žádné krásné hlubiny duše géniů nejsou," vyjádřil se šéf orchestru Divadla J. K. Tyla Petr Kofroň, který se v Plzni ujal hudebního nastudování. Pro Jana Buriana jde o jeho druhou režii na plzeňské scéně v této sezoně – po Williamsově dramatu Sestup Orfeův. A o poslední režii, než opustí post ředitele Divadla J. K. Tyla a od srpna nastoupí na místo ředitele Národního divadla v Praze.

„V operní literatuře je Tosca výjimečným dílem. Kromě dramatického romantického příběhu je v její hudbě obsažena hluboká psychologická kresba zejména titulní hrdinky a věrolomného policejního šéfa, barona Scarpii," shrnuje stručně režisér Burian. „Poskytuje nám jeden z příkladů, jak hudba dokáže asociovat bohatá duševní hnutí v prudce se proměňující situaci. Z tohoto hlediska je to pro činoherního režiséra opera velice lákavá. Opírá se o silné libreto, takže já se snažím inscenovat ji tak, aby vynikl příběh a poskytl dostatek prostoru pro hudebně-psychologické vyznění původní předlohy," říká o Tosce.

Drama s tragickou láskou zpěvačky Tosky a malíře Cavaradossiho, jejichž život osudově změní šéf policie Scarpia, je přitažlivé pro další generace diváků jistě i díky libretu, které napsali Giuseppe Giacosa a Luigi Illica. Děj plný napětí, jenž se odehrává na pozadí politických událostí přelomu 18. a 19. století, ještě podtrhuje Pucciniho hudba. „V tom nejlepším slova smyslu dokresluje vše, co libreto přináší, a umocňuje účinek textu, aniž by propadla pouhé ilustrativnosti," upřesňuje dramaturg plzeňského operního souboru Zbyněk Brabec.

Předchozí inscenaci Tosky uvedlo divadlo v roce 1992. Nyní vytvoří titulní roli Ivana Šaková, Petra Šimková Alvarez a Ivana Veberová, Cavaradossim bude Rafael Alvarez, Tomáš Černý a Plamen Prokopiev. Scarpiu ztvární Alexandr Beň, Nikolaj Někrasov a Dalibor Tolaš, jenž se tak vrátí k postavě, kterou ztělesnil již v minulém nastudování. Scéna pro novou Toscu je dílem Karla Glogra, kostýmy navrhla Dana Haklová Svobodová, sbormistrem je Zdeněk Vimr. Zpívat se bude v italštině, ale diváci najdou nad jevištěm české titulky.

Petr Dvořák