Dvořákovo dílo uvede divadlo k 1100. výročí smrti Svaté Ludmily. „Svojí velikostí je to mimořádný projekt. Připravujeme ho s Pražským smíšeným sborem, na jevišti bude 160 zpěváků plus orchestr, celkem tedy přes 200 účinkujících. V úterý 7. září pak toto představení uvedeme i ve Smetanově síni v Praze,“ řekl k začátku nové sezony ředitel divadla Martin Otava.

Týden odložených premiér
4. září: Vyhoďme ho z kola ven, 5. září: Křemílek a Vochomůrka, 8. září: Neapolská choroba a Netopýr, 9. září: Něco shnilého! A Králičí nora, 10. září: Italka v Alžíru a Španělska muška, 11. září: Postřižiny, My Fair Lady a Princezna se zlatou hvězdou.

Vyhoďme ho z kola ven bude zahajovacím představením Týdne odložených premiér. Během něj od 4. do 11. divadlo uvede jedenáct inscenací, které byly přichystány už v minulé sezoně, ale nemohly být uvedeny v plnohodnotné slavnostní premiéře. „Představíme tak naši produkci, kterou jsme připravili během uzavření divadel, neustále ji cizelovali, hráli bez diváků či s omezenou kapacitou nebo streamovali. Na sezonu pak chystáme dalších sedmnáct úplných premiér a jednu obnovenou,“ pokračoval Otava. Některé z nich už měly být uvedeny v minulé sezoně.

V sobotu bude také vernisáží zahájena ve foyer Malé scény výstava Koně Bedřicha Bartáka, která potrvá do konce roku.

Stránský jako rocker

„Věříme, že sezona bude kompletní, nepřijdou žádné zvraty a odehrajeme nejen Týden odložených premiér, ale rok naplánovaných premiér,“ přála si Apolena Veldová, šéfka činoherního souboru plzeňského divadla, který poprvé uvede první představení. „Dvě z nich byly psány přímo pro plzeňské divadlo,“ zmínila.

První z nich budou v říjnu Vánoce na poušti oceňovaných autorů Petra Pýchy a Jaroslava Rudiše, v režii Natálie Deákové povypráví smyšlený příběh nejslavnější české rockové skupiny. „Hlavní roli v komedii o stárnoucích rockerech ztvární Martin Stránský,“ uvedla Veldová. V prosinci pak divadlo poprvé uvede inscenaci Lindauer? Pākehā! s podtitulem Cesta plzeňského malíře (až) k Maorům spisovatelky a dramatičky Renaty Putzlacher v režii Radovana Lipuse, která přiblíží život Bohumíra Lindauera, jeho cestu na Nový Zéland a setkání s Maory. „Věřím, že fascinující životní příběh plzeňského rodáka osloví všechny milovníky příběhů, výtvarného umění a dobrodružství,“ dodala šéfka činohry.

Busking fest v Plzni.
Centrum Plzně obsadí pouliční umělci, blíží se další Busking Fest

Dvě nové a jednu obnovenou má na programu muzikálový soubor. „Koronavirová krize zamíchala i s našimi plány a náš repertoár je nabitý nevyhranými inscenacemi. Nejenže Něco shnilého! a My Fair Lady se teprve nedávno dostaly před první diváky, ale také například American Idiot, který měl premiéru v únoru 2020, má za sebou jen několik málo repríz,“ přiblížil situaci v souboru jeho šéf Lumír Olšovský.

V prosinci bude poprvé uvedený muzikál Sunset Boulevard. „Tento titul uvádíme jako takový malý dárek k životnímu jubileu Stáni Topinkové Fořtové, která ztvární hlavní roli,“ dodal Olšovský.

Druhou premiérou pak bude Fun Home, muzikálový soubor v nové sezoně uvede také tři představení vybraná z děl od autorů, kteří se přihlásili do projektu Intro 21.

Věc Makropulos i Česká mše vánoční

Opera má na sezonu naplánované čtyři premiéry, první z nich bude Janáčkova Věc Makropulos, jež měla být uvedena už v říjnu 2020. „Konečně se dočkáme. Je to vysněný a velmi náročný titul, jsem rád, že ho můžeme uvést,“ těšil se Jiří Petrdlík, šéf operního souboru. I ten má v plánu premiéru díla napsaného přímo pro plzeňské divadlo. Bude jím v červnu Quo vadis od skladatelky Sylvie Bodorové, na libretu se společně s ní podílel i ředitel divadla Martin Otava.

Soubor chystá také listopadové uvedení dvou koncertů Mozartova Requiem, jednoho v katedrále sv. Bartoloměje a druhého ve Velkém divadle, a v čase předvánočním Rybovu Českou mši vánoční.

Více než 36 tisíc návštěvníků přilákal letošního ročník festivalu sportu Sportmanie Plzeň. Přes 10 tisíc medailí si odnesli malí sportovci, kteří měli možnost si vyzkoušet na sedm desítek sportovních disciplín.
Sportmanie rozdala deset tisíc medailí, připsala si i nový rekord

První ze čtyř premiér baletu bude v listopadu Don Quijote. „Na plzeňské jeviště se tento titul vrací po čtvrt století,“ poznamenal vedoucí souboru Jiří Pokorný. Další nové představení vzniklo v koprodukci divadla a Agentury Srdce. Jeho tématem je transplantace srdce a je věnované lidem celého světa, kteří své srdce darovali, když již sami nemohli dál. „Věříme, že osloví širší publikum, které jinak na klasický balet nechodí,“ řekl k inscenaci Pokorný.

„Když se mi tenhle nápad a návrh spolupráce dostal na stůl, trochu jsem se otřásl. Balet o transplantaci srdce, to nezní dobře. Ale důležitá je tam vazba mezi člověkem, který srdce dává a tím, který na něj čeká. Je to silné téma a silný příběh,“ doplnil k tomuto představení ředitel Otava.

Vzhledem k tomu, že už je umožněno hrát pro naplněné hlediště, zahájilo divadlo v minulém týdnu doprodej vstupenek. Chystají se také změny v abonmá, které dosud platilo vždy na kalendářní rok. V říjnu bude spuštěn prodej na leden až červen 2022. „Plné abonmá bude zavedeno od sezony 2022/23 a přejdeme tak od ročního předplatného na sezonní,“ vysvětlil Otava.

Pro návštěvu divadla však platí stále povinnost splnění podmínek pro návštěvu kulturních akcí (negativní test, dokončené očkování nebo maximálně 180 dní po onemocnění covidem).

Premiéry plánované v nové sezoně
Činohra: Vánoce na poušti (23. října), Lindauer? Pākehā! (11. prosince), Chytrá horákyně (18. prosince), Čarodějky ze Salemu (5. února), Figarova svatba aneb Bláznivý den (26. března), Současná světová hra (9. dubna), Herkules a Augiášův chlív (18. června).
Muzikál: Sunset Boulevard (4. prosince), Fun Home (26. února), O Jeníčkovi a Mařence aneb Jak to dobře dopadlo (obnovená premiéra, 4. června).
Opera: Věc Makropulos (16. října), Alceste (15. ledna), Stvoření (23. dubna), Quo vadis (11. června).
Balet: Don Quijote (13. listopadu), Srdce (5. března), Lady Macbeth (19. března), Ferdinand a Filipína (14. května).