Téma je jasné: Moje cesta za Korunou Himálaje

Co se honí hlavou horolezci, když se blíží k vrcholu poslední osmitisícovky, která mu před tím opakovaně odolávala?
Při výstupu se zpravidla pohybujeme daleko od sebe. Je tam čas myslet na kdeco. Ale já nejsem velký filosof, abych v osmi tisících rozebíral život a podobně. Často se mi vybaví jen nějaká melodie a tu si opakuji pořád dokola. Na „Ká dvojce" se mi ale honily hlavou myšlenky, co bude dál. Když jsem si začal uvědomovat, že tam dneska už asi konečně doopravdy vylezu, tak mě začalo napadat, že by to mohlo být už naposledy. Vlítly mi slzy do očí a začal jsem přemýšlet, jak je skrýt, aby to Tráva, který šel za mnou, neviděl.

Jaké jsou vrcholy osmitisícovek? Co tam vidíte a slyšíte?
Jsou různé a je tam pokaždé jinak. Někdy je tam ticho, jindy fouká vítr nebo slyšíte zdola hrozný rachot, když padají laviny. Některé vrcholy jsou špičaté a zase čínská Čho Oju je plochá a nahoře by mohlo být několik fotbalových hřišť. Co ale mají společného, je to, že je na všech krásně.

Na první osmitisícovku Mont Everest jste vylezl, když vám bylo 34, na poslední čtrnáctou K2 loni v 51 letech. To vypadá, že jste s profesionálním lezením začal až po třicítce.
S profesionálním ano. Ale že budu horolezec, jsem snil už od šesti let. To jsem kousek od domu vylezl na jednu skálu výš než starší brácha a hned jsem řekl tátovi, že budu horolezcem. Skutečně lézt jsem pak začal v osmnácti. Jenže za minulého režimu měl táta u komunistů škraloup a já mohl studovat maximálně průmyslovku, nesměli jsme nikam za hranice, a tak jsem se živil výškovými a stavebními pracemi.

Po sametové revoluci se to ale hned nezměnilo?
Ne, založili jsme stavební firmu a podnikali. Lezení byl jen „vedlejšák". Pak jsem ale v roce 1994 dostal nabídku lézt na Everest. Nevěřil jsem, že to mohu jako amatér zvládnout, ale rozhodl jsem se jet. Poprvé to nevyšlo, ale zjistil jsem, že mě to fakt baví. Začal jsem trénovat ještě víc a v roce 1998 jsem se na Everest vrátil. Vylezl jsem tam jako dvanáctý člověk na světě bez kyslíku a obtížnější tibetskou stranou. To mě nakoplo a řekl jsem si, že tohle teď chci dělat.