Slavný festival trampské, folkové a country muziky se do západočeské metropole vrátil před šesti lety, i když v daleko menším měřítku, než v jakém si na něj vzpomínají pamětníci, kteří na Portu do plzeňského lochotínského amfiteátru jezdili před rokem 1989. Oblastní kolo zde od roku 2011 pořádá písničkář Jan Eret ze Starého Plzence.

Kdo může soutěžit a s čím?
Přihlásit se může jednotlivec či kapela. Vlastně kdokoli, kdo hraje folkovou, trampskou, country hudbu a různé příbuzné žánry. Každý vystoupí se čtyřmi písněmi.

Co mohu jako soutěžící vyhrát?
Kromě hudebních cen, které máme připravené, se soutěžící ucházejí hlavně o postup do celostátního finále jak za interpretační, tak autorský výkon. Národní finále se koná v červnu v Řevnicích, kam od nás postoupí jeden nebo dva interpreti. Ti, kteří zabodují v autorské soutěži, postoupí do mezinárodního finále v Ústí nad Labem.

Co bude následovat večer po soutěžní části?
Zlatým hřebem večera bude vystoupení vítěze, který vyplyne z hlasování poroty. Takto koncipovaný program se ukázal jako divácky nej-atraktivnější.

Bude program pokračovat i druhý den, jako tomu bylo i během minulých ročníků?
Ano, ale již jen jeho nesoutěžní část. Na sobotní program naváže v neděli workshop zaměřený na textování písní. Kdo se o tohle zajímá, určitě to pro něj bude přínosem.

Je oblastní kolo atraktivní pro diváky?
Rozhodně ano, neboť je směsí autorské hudby od osobitých písničkářů po poměrně zkušené kapely. Návštěvníci si vychutnají také soutěžní atmosféru, chuť vyhrát a postoupit. Zároveň mohou hlasovat. Divácké hlasování je pro kapely často největším oceněním.

Oblastní finále Porty se v Plzni bude v novodobé historii konat posedmé. Jaká je podle vás úroveň soutěžících?
V průměru poměrně vysoká. Soutěžící investují hodně času do přípravy, což je na výsledcích vidět, a hlavně slyšet.

Kdo vyhrál loni?
V interpretační soutěži uspěla plzeňská kapela Straw Hat. Na dalších místech se umístily skupiny Faux Pase Fonet a Jampet. V autorské soutěži uspěla skupina Jampet s písní Slepý Hanuš a Faux Pase Fonet se songem Kalhoty.

Patří podle vás Porta stále k Plzni?
Myslím, že nebudu mluvit jen sám za sebe, když řeknu, že ano. Porta k Plzni prostě patří, a to nejen historicky. Většina z nás si pamatuje velké festivaly v lochotínském amfiteátru, kde Porta zažívala v Plzni největší slávu. Ale i v současnosti je Plzeň plná muzikantů všech věkových kategorií, kteří se věnují autorské tvorbě v oblasti folku, country a příbuzných směrech, hrají v klubech, můžeme je slyšet na náměstích a letních festivalech.
Oblastní kolo Porty je pak velmi příjemným hudebním setkáním, ale i možným odrazovým můstkem pro začínající interprety.

Jaký je váš osobní vztah k Portě?
Prolíná se s mým celkovým vztahem k hudbě. Sám píšu písně, skládám texty a mezi muzikanty mám řadu přátel. Pořadatelstvím oblastního kola jim vlastně tak trochu vracím to, co od nich celoživotně dostávám.

Jak se přihlásitStačí si otevřít stránky festivalu www.porta-festival. cz. Tam naleznete přihlášku do oblastního kola, kterou vyplníte a odešlete. Neplatí se žádný poplatek. Uzávěrka přihlášek je 16. dubna.