Zároveň se tímto koncertem představí v nové roli šéfdirigenta Plzeňské filharmonie Chuhei Iwasaki, který na této pozici střídá Ronalda Zollmana. Celá dramaturgie nové sezóny už nese jeho rukopis a v klasických abonentních řadách Diamant a Platina se objeví zajímavé koncerty, vynikající sólisté i světoví autoři. Hned v prvním zahajovacím koncertu vystoupí skvělý český klavírista Igor Ardašev, v dalších se pak představí například vynikající houslisté Alban Beikircher, Tedi Papavrami a Václav Hudeček nebo klavíristé Chiara Opalio či Oliver Triendl.

„S velkou pečlivostí jsme připravili program nadcházející sezóny a chceme věřit, že lockdown je již za námi. Kromě dramaturgie všech abonentních řad našich posluchačům nabídneme i nové nahrávky na několika kompaktních discích. Na pozici šéfdirigenta stane na následující dvě koncertní sezóny Chuhei Iwasaki. Pozice hlavního hostujícího dirigenta a stálého hostujícího dirigenta nebudou v příští sezóně obsazeny. Ronald Zollman zůstává v úzkém vztahu s Plzeňskou filharmonií a posluchači se s ním setkají na čtyřech klasických koncertech. Velmi významně filharmonie rozšíří svou působnost v Plzeňském kraji. Rovněž jeho obyvatelům nabídne i vstupenky na své koncerty. Těším se opět na rozzářené tváře našich posluchačů, kterým přeji pevné zdraví a příjemné chvíle s námi," říká ředitelka Plzeňské filharmonie Lenka Kavalová.

„V abonentní řadě Diamant je připraveno sedm a v řadě Platina devět koncertů. Obě řady obsahují vždy jeden bonusový koncert, kterým chce Plzeňská filharmonie poděkovat svým abonentům za trpělivost a přízeň v době koronaviru. V řadě Platina to bude jeden z vrcholů sezóny – koncert s názvem Alban Beikircher & Novosvětská, který je zároveň zahajovacím koncertem festivalu Smetanovské dny a v řadě Diamant to bude letošní novinka Silvestr s Plzeňskou filharmonií, který nahradí loňské Novoroční gala. Ceny koncertů jsme zachovali," dodává Kavalová. V obou řadách pak dále vystoupí mimo již uvedených sólistů i nadějný český klavírista Marek Kozák, violoncellista Michal Kaňka, violistka Kristina Fialová nebo houslistka Pavla Tesařová. Mimořádným hostem bude světoznámý dirigent José Moreno, který 28. dubna povede koncert Plzeňské filharmonie s mezzosopranistkou Janou Sýkorovou.

Ilustrační foto
Západočeská univerzita v září oslaví 30 let. Má připravený bohatý program

„Jsem moc rád, že se kulturní život v našem městě po dlouhých měsících odmlky v době pandemie pomalu začíná vracet do normálních kolejí. Velmi se těším, že si milovníci dobré hudby, k nimž se rovněž počítám, budou moci nerušeně vyslechnout a užít si všechny krásné koncerty, které Plzeňská filharmonie na příští sezonu připravila. Vím, že hudebníci v době lockdownu nezaháleli – zkoušeli nové skladby, pořizovali nahrávky, s úspěchem vysílali on-line Smetanovu Mou vlast. Jsem ale velmi rád, že se už brzy dočkají zaslouženého potlesku publika, který jim bezpochyby velmi scházel“, uvádí primátor města Plzně Martin Baxa.

Kromě obou klasických abonentních řad nebude chybět ani crossoverová řada zaměřená na nové trendy – film a muzikál. Připravena je Hollywoodská středa s Plzeňskou filharmonií a Chuheiem Iwasakim, chystá se slavnostní koncert k poctě plzeňskému rodákovi a zakladateli Divadla Semafor Jiřímu Suchému u příležitosti jeho životního jubilea. Společně s Jitkou Molavcovou a dalšími členy Semaforu se skloubí originální a nezaměnitelný zvuk divadla s Plzeňskou filharmonií. Pro pravidelné návštěvníky crossoverových koncertů naopak není novinkou propojení skupiny Malina Brothers s Plzeňskou filharmonií. Stejně jako v minulých sezónách je pro dětské publikum připravena řada Duha s originálními interaktivními pořady osvědčené autorské dvojice Martin Pášma – Tomáš Ille Namaluj si hudbu, Jazyk svatého Jana a Máme rádi zvířata.

Chybět nebudou ani tradiční a oblíbené koncerty – Litoměřické svátky hudby v Litoměřicích 28. srpna nebo Světový den zraku s Lions Club Bohemia v Plzni 8. října.

Novinkou v nové sezóně bude Komorní řada Plzeňský Prazdroj a v jednání je do budoucna Chrámová koncertní řada Plzeňské filharmonie v katedrále sv. Bartoloměje. V nové sezóně bude filharmonie pokračovat i v podpoře dětských projektů – pro nejmenší Dětský klub Filharmoníček a pro starší nadané děti pak Muzikantská naděje. Chybět nebudou ani Veřejné generální zkoušky pro studenty gymnázií a středních škol.

Plzeňská filharmonie převzala už v loňské sezóně i tradiční Kruh přátel hudby (KPH) a většina tehdy neuskutečněných koncertů se určitě objeví v programu nové sezóny KPH.