Historicky první kompletní vydání skladeb pro violoncello a orchestr Bohuslava Martinů pořídila Plzeňská filharmonie (PF) a oceňovaný violoncellista Petr Nouzovský. Nahrávka vyšla u významného německého vydavatelství Dabringhaus und Grimm, které ji distribuuje do celého světa.

Nahrávka vznikla už před třemi lety. Plzeňská filharmonie pod vedením svého šéfdirigenta Tomáše Braunera natáčela ve studiu Českého rozhlasu Plzeň. „Je to studio, které známe, vyhovuje nám a často v něm pracujeme,“ říká Lenka Kavalová, ředitelka PF.

„Petr Nouzovský se řadí mezi nejlepší violoncellisty své generace, je to člověk, který toho v životě ještě hodně dokáže. Spolupráce mezi naší filharmonií a ním začala už před několika lety, kdy končil studium na Hudební akademii v Praze. Za tu dobu jsem se naprosto přesvědčila o tom, že je jedním z nejlepších hudebníků, který je schopný dílo abnormálně rychle nastudovat,“ odpovídá Lenka Kavalová na otázku, proč filharmonie pozvala ke spolupráci právě Petra Nouzovského.

„Oceňuji každou spolupráci, která je lidská, a právě práce na tomto CD lidský rozměr měla,“ zhodnotil nahrávání s plzeňským orchestrem Petr Nouzovský. Tomáš Brauner, který jako šéfdirigent povede PF už jen do konce této sezony, neboť od podzimu 2018 nastupuje na stejný post u Filharmonie Bohuslava Martinů ve Zlíně, si zase pochvaluje to, že při nahrávání alba si mohli dopřát v dnešní uspěchané době luxusu klidu, díky němuž mohli vymodelovat náladu a atmosféru.

Edita Adlerová
Edita Adlerová zazpívá na Novoročním gala