Už počtvrté je stálice plzeňské muzikálové scény Stanislava Topinková Fořtová nominována na prestižní divadelní ocenění Cenu Thálie. Zaujala porotu jako paní Lovettová v muzikálu Sweeney Todd Ďábelský lazebník z Fleet Street.

Nominace byly ohlášeny včera v Národním divadle v Praze. Zda k Thálii z roku 2003 přidá další, se dozví na slavnostním vyhlášení 5. října.

ZAUJAL TEMNÝ SWEENEY TODD

„Role paní Lovettové patří k dalším úspěchům Stanislavy Topinkové na plzeňské scéně. Její postava má vývoj, od humorné nadsázky plynule přechází k temnému hororu, v nějž se představení postupně mění. Její milostné vyznání k Toddovi patří k vrcholům celého muzikálu. Neuvěřitelně citlivě zahraná temná postava dává inscenaci působivý rám,“ uvádí ve svém zdůvodnění porota.

Nominaci získal i její spoluhráč, sám ďábelský lazebník Sweeney Todd, kterého ztvárnil Jozef Hruškoci.

Porotu zaujal strhující způsob, jímž herecky i pěvecky mimořádně obtížnou postavu ztvárnil. „Jsem rád, že jsem získal nominaci zrovna za roli, která patří k mým nejoblíbenějším, a také nejtěžším, které jsem kdy nastudoval,“ komentuje svou nominaci Jozef Hruškoci. Stanislava Topinková Fořtová dodává: „Ceny Thálie považuji za velké vyznamenání a velkou poctu pro každého umělce. Děkuji Lumíru Olšovskému, že mi věřil a obsadil mě do tak velké a krásné role v náročném představení.“

NOMINACE PRO BALET I OPERU

Další nominace patří členu plzeňského baletního souboru Gaëtanu Piresovi za roli Petruccia v baletu Zkrocení zlé ženy.

V žánru opery uspěla Petra Šimková Alvarez za roli Elektry v opeře Idomeneo. Porotě se líbil její dramatický hlas, skvělá technika i způsob, jak na sebe dokáže strhnout pozornost.

„Naše divadlo se však může pochlubit dalšími osmi úspěchy v širších nominacích na Cenu Thálie,“ poznamenává mluvčí DJKT Martina Drbušková.

V širší nominaci se ocitli Pavel Klimenda za titulní roli v muzikálu Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť, Miloslav Frýdl za titulní roli v muzikálu Billy Elliot, Dasha za svůj výkon v muzikálu Duch, Doubravka Součková za Ofélii v opeře Hamlet, Lukáš Zeman za titulní roli v opeře Orfeo, Michaela Nosková za své účinkování v operetě Veselá vdova, Jarmila Hruškociová za roli Kateřiny v baletu Zkrocení zlé ženy a Jana Foff Tetourová za roli v opeře Nevěsta messinská.