Vedle toho se už ale pomalu jediná soukromá divadelní scéna v západních Čechách chystá také na roční oslavy 25 let své existence. Ty zahájí dubnovou premiérou komedie Raye Cooneyho 1+1=3. Na následující rok si ale připravilo pro své diváky i další řadu překvapení a novinek.

„Pluto zahájilo svou činnost v dubnu roku 1999 v lochotínském pavilonku hrou Až se trefila aneb Jak se válčí na Pavlači. To znamená, že přesně za rok v dubnu dovrší krásných a někdy i nelehkých pětadvacet let své činnosti. Letošní dubnovou premiérou tak odstartujeme období, ve kterém budeme vzpomínat, bilancovat a snad i překvapovat naše diváky,“ říká principálka divadla Jindřiška Kikinčuková.

Václav Kraus a Miroslav Horváth (s eskortou) u plzeňského městského soudu.
Kradli kabely, zpomalili tím vlaky mezi Plzní a Prahou

Už v lednu například odstartoval projekt PlutoWorldCoffee, kdy každý divák k nákupu osmi a více vstupenek obdrží v pokladně divadla balíček kávy z pražírny v Medlešicích. „Kromě dubnové premiéry také na jaře vyzkoušíme v našem divadle netradiční, ale světově úspěšný formát Rande naslepo. V neposlední řadě jsme se zapojili do crowdfundingové sbírky portálu HitHit, ve které nám diváci mohou přispět libovolnou částkou na provoz divadla a jsou za to pro ně připravené zcela mimořádné odměny, ke kterým se jinak normální smrtelník nemá šanci dostat,“ zmiňuje některé z novinek produkční divadla Anna Kupková.

V roce 2022 odehrálo Pluto na své domovské scéně, která sídlí v Obchodním domě Centrum na Doubravce, 84 představení. Nejčastěji uváděným titulem se stal Blbec k večeři. Divadlo ale vyráželo i na zájezdy po celé republice. „Celkově jsme vyjeli dvaadvacetkrát do různých divadel či kulturních domů,“ upřesňuje umělecký šéf divadla Jiří Bláha. „Tento rok začínáme po novoroční pauze ve středu 18. ledna s muzikálem My Fair Lady, jehož uvádění u nás definitivně skončí v červnu, kdy nám vyprší práva na jeho reprízování,“ dodává Bláha.

V těchto dnech herci Divadla Pluto začínají zkoušet novou inscenaci, kterou je zmiňovaná komedie 1+1=3 od Raye Cooneyho. Pojednává o jednom manželském trojúhelníku a v hlavních rolích se představí Daniel Rous, Pavel Kikinčuk, Bronislav Kotiš, Petr Jančařík, Pavla Bečková, Táňa Krchovová, Klára Kovaříková a další. Divadlo Pluto také nově přibírá nové členy do Klubu přátel divadla. „Věříme, že se všichni ve zdraví dožijeme té pětadvacítky, a že ty horší divadelní časy už máme za sebou,“ uzavírá s optimismem Jindřiška Kikinčuková.