Petr Nikl sice říká, že čas je pro něj neuchopitelným tokem dění, přesto se jej snaží po svém zachytit. To ostatně dokazuje jeho aktuální výstava, jež je do 8. října k vidění v Galerii města Plzně. Jmenuje se Časosběry.

„Rád v čase bloudím pozpátku a zkoumám svou paměť. Z minulého se snažím odvodit přítomné. Vedu s uplynulým časem osobní dialog," říká o fenoménu času Petr Nikl. Jak takové jeho zkoumání uplynulého může vypadat, ukazuje jeden z vystavených cyklů. Petr Nikl vytvořil sérii dívčích černobílých portrétů podle fotografie jeho maminky z roku 1942, kdy jí bylo osm let. „A kromě samotného fenoménu času mě vzrušuje i proces tvoření v čase," poznamenává Petr Nikl.

„Další vystavený cyklus zastupují tak zvané intarzie, tedy kolážovité obrazy z autentických kreseb Petra Nikla a jeho maminiky vytvořené ve stejném období života a zasazené do překližkového podkladu," říká Radek Wohl-muth, kurátor plzeňské výstavy. Třetí cyklus je pak sestaven z velkoformátových abstraktních obrazů, které vznikly při tak zvaném švábení; stvořeny totiž byly pomocí brouků – dětských robotických hraček. Ty Petr Nikl namočil v barvě a před očima dětských a dospělých diváků je nechal pohybovat na plátně.

Ve sklepení Galerie města Plzně je během výstavy promítán film, na němž je proces vzniku těchto obrazů zachycen. V suterénu návštěvníci najdou také stůl s pískem, na němž si mohou vyzkoušet tvořit obrazy sypané pískem. V poslední sklepní místnosti je pak umístěna instalace průhledných nafukovacích zvířat, která připomíná tvorbu Libuše Niklové (1934 – 1981), maminky Petra Nikla. Ta vytvořila v 70. letech minulého století ikonickou kolekci plastových hraček pro podnik Fatra Napajedla.

Pro plzeňskou výstavu vybrali kurátor a výtvarník díla, která vznikla během uplynulých pětadvaceti let. Zároveň představují i knižní tvorbu Petra Nikla, který napsal a ilustroval např. Lingvistické pohádky, Divňáky z Ňjújorku, Přeshádky nebo Žluté lvy. Na svém kontě má na dvě desítky publikací plných poezie a výtvarna.

Petr Nikl• Narozen 1960, jeho maminka Libuše Niklová byla významnou výtvarnicí a designérkou.
• Absolvoval Akademii výtvarných umění v Praze, je zakládajícím členem výtvarné skupiny Tvrdohlaví
• Je intermediálním umělcem. Vyjadřuje se prostřednictvím tradičních výtvarných technik, ale i prostřednictvím videoprojekcí nebo improvizačních akcí na bázi performance, divadla i hudebních vystoupení.
• Je držitelem Ceny Jindřicha Chalupeckého za rok 1995, několikanásobným laureátem ceny za nejkrásnější knihu a držitelem Zlatého anděla v kategorii alternativní hudba roku 2005.
• Připravil expozici Zahrada fantazie a hudby pro český pavilon na EXPO 2005 v japonském Aichi.
• Samostatně vystavoval v mnoha významných českých galeriích.