První část koncertu bude patřit oslavencům, po přestávce pak přijdou pogratulovat i hosté. „Přijede Josef Vejvoda, dirigent, hudebník, syn Jaromíra Vejvody, autora světoznámé písně Škoda lásky, a zahrajeme jeho dvě skladby. Poté Josef Zíma zavzpomíná na tři velikány české dechovky, Josefa Poncara, Karla Vacka a právě Jaromíra Vejvodu. Vedle jejich písniček přidá i nějaké vzpomínky na ně. Na závěr si všichni zazpíváme Škoda lásky nebo Zůstaň s námi, muziko česká,“ zve na pondělní večer Milan Fabián, předseda spolku Kapela 35. plzeňského pěšího pluku.

Za vznikem uskupení stojí plukovník Otakar Lichtenberg, který ho založil společně s profesorem plzeňské konzervatoře Jiřím Žurkem jako náhradu za tehdy už zrušenou Posádkovou hudbu. „Pan Lichtenberg byl tehdy na nějaké slávě, kde hráli hymnu jen na housle, a řekl si, že by to chtělo dobrou dechovou kapelu. Ještě s panem Žurkem založil spolek, vyšlapal peníze na uniformy, udělal konkurz na muzikanty, a tím vznikla kapela, která se postupně rozšiřovala,“ připomněl Fabián historii kapely pojmenované po slavném plzeňském pluku, který nesl čestný titul Foligno po městě, kde se v Itálii formovaly československé legie.

Ilustrační foto.
PMDP mění podmínky pro občany Ukrajiny, kteří jezdili MHD do teď zdarma

Do repertoáru kapely patří pochody, ale také skladby od Smetany, Dvořáka, polky, valčíky, zpívané lidovky. „Hrajeme na slavnostních akcích, například při příležitosti narozenin T. G. Masaryka, 28. října, během letní sezony při promenádních koncertech v Plzni, Mariánských a Františkových Lázních, na Pražském hradě, po festivalech, vystupujeme i v zahraničí,“ pokračuje Fabián, který v kapele hraje na lesní roh.

V současné době má spolek, jehož členové v kapele hrají, kolem čtyřiceti členů. „Na koncertech nás vystupuje třicet pětatřicet. Nějaké muzikanty bychom určitě ještě rádi přibrali, ale těžko se shánějí,“ dodává předseda Pětatřicátníků.