O tom ví své houslový virtuos Pavel Šporcl, který při přípravě alba s názvem My Violin Legends (Mé houslové legendy) strávil nějaký čas pátráním po skladbách českých houslistů. Výsledek své práce uvede také na pátečním koncertu v plzeňské Velké synagoze, kde od 19:30 hodin vystoupí s programem, jenž nese stejný název jako jeho nejnovější album – Mé houslové legendy.

Kdo jsou vaše legendy?
Album jsem natočil k poctě velkých českých houslistů minulých dvou století, kteří šířili slávu věhlasné české houslové školy po celém světě. Proto jsem CD nazval My violins Legends – Moje houslové legendy. Věnoval jsem jej svému drahému učiteli prof. Václavu Snítilovi. Jako jeho žák jsem také sám přímým pokračovatelem této školy. Jejím zakladatelem byl legendární pedagog Otakar Ševčík, jehož metodické dílo je dodnes základem houslové hry. Ševčíkovými žáky byli Jan Kubelík, otec známého dirigenta Rafaela Kubelíka, a Jaroslav Kocian. A právě u Jaroslava Kociana studoval hru na housle můj učitel prof. Václav Snítil. On byl také dlouholetým předsedou prestižní mezinárodní Kocianovy houslové soutěže v Ústí nad Orlicí. Laureátem této soutěže jsem se jako jeho žák stal v roce 1987.

Narazil jste při přípravě tohoto alba v archivech na nějaký hudební poklad?
Celá příprava alba byla nádherná. Některé tituly byly skoro zapomenuty. Notový materiál ze začátku minulého století jsem hledal v pražské knihovně a se zájmem procházel noty, z nichž některé byly netknuté, jiné s patinou dob dávno minulých.

Měl jste při přípravě alba k dispozici jen notové záznamy na papíru či jste mohl pracovat i s nějakými dobovými nahrávkami?
Samozřejmě, že jsem též poslouchal nahrávky houslistů, jejichž skladby hraji. To je vždy velmi inspirující. Ne všechny skladby z alba však byly natočeny. Týká se to např. Laubova Saltarella či Kocianových variací na slavnou americkou lidovou píseň My Folks at Home. Dá se říct, že to bylo to tak půl na půl.

Na jaké skladby se během koncertu ve Velké synagoze mohou těšit Plzeňané?
Uslyší skladby z alba My Violin Legends, kompozice spíše přídavkového typu. Zahraji virtuózní repertoár, který se příjemně poslouchá, ale též dvě kompozice zcela odlišného typu: Dvořákovu Sonatinu a nádherný Poeme Elégiaque belgického houslisty Eugena Ysaye. Do programu jsem rovněž zařadil vlastní skladbu Bohemian Nostalgia, kterou jsem složil právě k poctě velkým předchůdcům.

Kdo s vámi bude v Plzni koncertovat?
Na všech koncertech letošního turné mě bude na klavír doprovázet můj dlouholetý kolega a přítel, skvělý hudebník a dirigent Petr Jiříkovský.

Po jak dlouhé době se do Plzně vracíte s koncertním programem a jaké je podle vás v Plzni publikum?
Koncertoval jsem zde před rokem v rámci mého turné Sporcelain. Plzeňské publikum je podle mě velmi vnímavé a vstřícné. Na zítřejší koncert se těším také proto, že se po dvouletých toulkách jinými žánry, vracím s hudbou klasickou a blízkou mému srdci do skvostných prostor Velké synagogy.