Má šest vnuček, každý týden se schází s bývalými spoluhráči z volejbalu, chodí pravidelně cvičit, vyučuje hru na klávesy…

A stále se také věnujete hudbě…
S výborným houslistou Janem Ježkem jsme před lety vytvořili Duo Evergreen Klasik. V Měšťanské besedě hrajeme na pravidelných tanečních večerech pro seniory, účinkujeme i na firemních a soukromých akcích. V repertoáru máme písně mých oblíbených zpěváků, např. Franka Sinatry, Ray Charlese, Paula Simona, Milana Chladila i Jiřího Suchého.

Jak jste s hudbou začínal?
Od šesti let jsem chodil na výuku klavíru do soukromé hudební školy pana Vlčka, později do hudební školy B. Smetany v Plzni. V dospívání jsem však měl větší zájem o sport, hrál jsem závodně hokej i volejbal. Aktivně muzicírovat jsem začal až během základní vojenské služby. Po ní jsem nastoupil do Škodovky jako elektrotechnik, ale zároveň jsem v roce 1962 spolu s dalšími kamarády založil hudební skupinu, která působila v rámci tehdejšího divadla malých forem ve Starém Plzenci. Doprovázeli jsme různé autorské hry.

Plzeňané si vás mohou pamatovat jako člena kapely Transit…
To byla jedna z prvních rock´n´rollových a beatových skupin v západních Čechách. V níž jsem zpíval sólově. V repertoáru jsme měli písně od Elvise Presleyho, Peta Boona, Beach Boys, Beatles i dalších populárních skupin 60 let. Důraz jsme kladli na vokály, ale hráli jsme i instrumentálky.

Tam s vámi hrál i známý hudebník Karel Vágner?
Karel Vágner byl na vojně ve Šťáhlavech, a tak si vždy odskočil s basou do nedalekého Starého Plzence, kde jsme zkoušeli i vystupovali. V Transitu byli i další výborní muzikanti, například bratři Šafrovi, kteří později emigrovali do Kanady.

Za celou svou hudební kariéru jste však hrál ve více kapelách.
Transit skončil v roce 1970. Já přešel do skupiny Alfabeat, což byla výborná kapela, ze které později vznikl Signál. Z něj jsem v roce 1974 jsem odešel a spolu s varhaníkem Janem Baumanem jsme založili Echo. A v roce 1976 jsem dostal nabídku na profesionální angažmá v karlovarské kapele Carlsbad Kvintet, s nímž jsem vyrazil na pětiměsíční angažmá ve Finsku. Díky tomu jsem si vydělal na elektrické piano Fender.

Profesionální kariéra vás nelákala?
Protože jsem měl rodinu se dvěma dětmi, zůstal jsem v Plzni a dělal muziku jako koníčka. Vrátil jsem se do kapely Echo, hráli jsme většinou tři večery v týdnu až do roku 1992. Bylo nás celkem osm, pamětníci si jistě vzpomenou, že kromě mě zpívali také Vlasta Bláhová, Marie Fajfrlíková a Josef Babka. Byly to oblíbené kavárenské produkce. Tehdy se hrálo ve všech plzeňských hotelech, dnes bohužel v žádném.Velký zájem měli posluchači také o koncertní pořad Když swing byl králem, který připravoval Spojený taneční orchestr Miroslava Jirkovského, v němž hrála kompletně naše kapela Echo spolu s řadou dalších hráčů na dechové nástroje.
Měl jsem štěstí, že při sportu i v kapelách jsem poznal řadu zajímavých lidí a výborných muzikantů. Měli jsme vždy přátelské vztahy, a tak vzpomínám rád na všechny…

Jan Kvídera