Karel Gott nakonec dorazil a za ohromného aplausu si odnesl svého již čtyřicátého slavíka pro nejlepšího zpěváka. Hlasující diváci však letos rozhodli také o tom, že s prázdnou neodešel ani Tomáš Ortel, jenž dříve působil v neonacistické formaci Conflict 88. Jeho kapela se stala v letošním 50. ročníku ankety druhou nejpopulárnější skupinou – zvítězili Kabáti a na třetí příčce se umístil populární Kryštof.

Štvavá kampaň

„Furt si myslíme, že sem nepatříme, ale fanoušci mají asi jiný názor, děkujeme všem, kteří nám drželi palce," řekl plzeňský zpěvák na pódiu při předávání ceny za skupinu. Kritiku Ortelu, který ve svých textech nevybíravě vystupuje proti menšinám, označil jako štvavou kampaň.

Tomáš Ortel, vlastním jménem Hnídek, se na pódium dostal ještě jednou, v kategorii pro nejlepšího zpěváka totiž skončil na třetím místě. Na druhé příčce se i letos umístil populární Tomáš Klus.

„Děkuji za hlasy, které třeba přispěly k tomu, že Slavíka neovládla krajní pravice," vyjádřil se stručně Klus ke svému ocenění.

Umělecký nevkus?

Hudební publicista Petr Korál si myslí, že se na slavících projevila nepřehlédnutelná adorace uměleckého nevkusu. „Ortel de facto dokonale těží z nálad části dnešní české společnosti. Zajímalo by mě, jestli jeho písničky teď budou běžně ke slyšení třeba i ve vysílání zdejších rozhlasových stanic – tedy jaký má popularita vyjádřená Českým slavíkem obecnější dopad," řekl pro Deník Korál.

Otázkou zůstává, kolik diváků zaslalo hlas Ortelu kvůli jejich nikterak originální hudbě a kolik pouze za názory, jež ve své tvorbě prosazují.