Zahrají hvězdy i vítěz soutěže Prazdroj talentů

Hlavním tahákem letošního Pilsner Festu jsou David Koller, Anna K., Tata Bojs a J.A.R. Na festivalu si zahraje i vítěz soutěže Prazdroj talentů pro začínající kapely.

Na hudební program je náležitě pyšný dramaturg Pilsner Festu Pavel Anděl. „Mám radost, že jsme získali takové hvězdy, jako David Koller, Anna K., Imodium, The Fellas a. J.A.R., kteří celý Fest pěkně zostra odstartují. Také jsem velmi hrdý na to, že jsme v letošním programu dali obrovský prostor mladým kapelám, aniž bychom rezignovali na kvalitu nebo atraktivnost. Můžete se těšit na Doktor Viktor, kteří se stali druhou nejlepší mladou kapelou na světě ve finále světové soutěže GBOB v Thajsku, na sugestivní Ille, strhující a swingující Mydy Rabicad, nekompromisní Dirty Blondes nebo divokou Electric Lady."

Dále se tradičně představí neobvyklá a překvapivá spojení. Blue Effect a Tata Bojs si zajamují v originálních koncertních setech s Clarinet Factory. Na Pilsner Festu si také zahraje vítěz soutěže pro začínající talentované kapely Prazdroj talentů 2014, který kromě tohoto „angažmá" získá i pivo na rok zdarma.

Pilsner Fest: Program

SCÉNA 2014
13:00 - 13:10 Slavnostní zahájení
13:10 - 14:10 J.A.R.
15:00 - 16:00 Electric Lady
17:00 - 18:00 Anna K.
18:30 PŘÍPITEK
19:30 - 20:45 Blue Effect + Clarinet Factory
21:45 - 23:00 Tata Bojs + Clarinet Factory
00:00 - 1:30 Pub Animals

SCÉNA PLZEŇ 2015
13:00 - 13:10 Slavnostní zahájení
13:30 - 14:30 Prazdroj talentů 2014
15:15 - 16:00 Ille
16:30 - 17:15 Dirty Blondes
17:45 - 18:30 Mydy Rabycad
18:30 PŘÍPITEK
19:00 - 20:00 Imodium
20:15 - 21:00 Pestalozzi
21:30 - 22:15 The Fellas
23:15 - 00:15 David Koller
00:45 - 1:15 Luno

Pilsner Fest: Letos to je 172 důvodů k oslavě

Václav Berka informuje, že na Pilsner Festu poteče pivo z více než 150 kohoutůPilsner Fest se uskuteční letos 4. října v areálu Plzeňského Prazdroje opět jako narozeninová oslava první várky zlatého ležáku Pilsner Urquell. Na to, proč se bude slavit a jak se bude slavit, jsme se zeptali Václava Berky staršího obchodního sládka Plzeňského Prazdroje.

Proč zrovna v tento den a co vlastně oslavujeme?
Pilsner Fest je již tradiční oslavou uvaření první várky plzeňského ležáku. Toto proslulé pivo, které si vydobylo popularitu po celém světě, uvařil poprvé Josef Groll 5. října 1842, a co je důležité, podle jeho prvotní receptury se Pilsner Urquell vaří dodnes. Oslavy vzniku našeho piva se tedy konají nejbližší možnou sobotu k jubileu, letos to připadá na 4. října. Plzeňský ležák oslaví už 172 let existence, a to je přece důvod slavit.

V čem byl tehdy plzeňský ležák natolik přelomový?
Do doby, než se uvařila první várka ‚plzně', se vyrábělo převážně pivo svrchně kvašené, které mohlo kvasit při běžné pokojové teplotě. Jeho neuspokojivá kvalita a rostoucí konkurence především bavorských piv inspirovala plzeňské právovárečníky ke spojení sil a prostředků. Postavili nový pivovar, ve kterém se rozhodli vařit „nově", způsobem, jaký v té době nebyl v našich zemích obvyklý. Sládek Josef Groll tak 5. října poprvé uvařil pivo z českých surovin a spodním kvašením. Pivo navíc zrálo v chladných pískovcových sklepích. Výsledek byl nad očekávání výborný a dobré jméno plzeňského piva se rychle šířilo po českých zemích, zanedlouho po celé rakousko-uherské monarchii a i dále za její hranice. Způsob výroby, používané suroviny a vše, co je podmínkou pro to, aby si Pilsner Urquell uchoval svou chuť, vůni a barvu, které mu přinesly slávu, drží plzeňští sládci dodnes.

Pivo pro Pilsner Fest je už uvařené?
Várka pro Fest se vařila už 22. srpna, a to právě proto, aby mohlo pivo zrát stejnou dobu jako za Josefa Grolla. Várky se letos účastnili muzikanti skupin Tata Bojs a Clarinet Factory. Tyto kapely budou patřit mezi ozdoby programu letošního Festu. Clarineti si dokonce přivezli svoje klarinety a mladému pivu zahráli píseň, aby lépe zrálo. Festivalový program letošního Pilsner Festu zahájíme společně s návštěvníky pivním přípitkem právě z této várky. Kromě toho poteče pivo po celou dobu konání akce z více než 150 kohoutů.

Která piva budou na čepu k dispozici?
Oslavujeme narozeniny piva Pilsner Urquell, proto z valné většiny kohoutů poteče právě náš zlatý ležák, a to hlavně v nefiltrované podobě. K dostání bude i nepasterizovaný Gambrinus, pšeničné pivo Fénix, v poslední době hodně populární cider Kingswood i nealkoholický Birell. Pivo budou čepovat účastníci soutěže Pilsner Uquell Master Bartender tedy ti nejlepší výčepní z České republiky. Přijďte od nich ochutnat pivo načepované nejrůznějšími styly.

Můžete přiblížit styly čepování, které budou moci návštěvníci ochutnat?
Klasickým stylem je hladinka, kdy je pivo načepované do půllitru naráz a výsledkem je krásná a lahodná pěna. Z řady méně tradičních stylů čepování zmiňme alespoň mlíko, šnyt a čochtan. Mlíko opravdu trochu připomíná standardní mléko jedná se totiž o půllitr, který je načepovaný pěnou. Objemově je pak v půllitru přítomno zhruba malé pivo. Doporučil bych ho ochutnat zejména dámám, je totiž sladší. Šnyt neboli košt je malé pivo načepované do půllitru. Jak už název napovídá, košt sloužil k ochutnání piva z čerstvě naraženého sudu. Dnes si tento styl dopřávají také ti, kteří se nedokáží rozhodnout, zda ještě v hospodě zůstat, nebo již odejít je to takový kompromis. No a s čochtanem se často setkáte v zahraničí je to totiž pivo načepované bez pěny. Piva načepovaná těmito způsoby mají specifickou chuť, návštěvníci se tedy mohou těšit na jedinečný zážitek.

Josef Groll byl sládkem, který před 172 lety uvařil první várku piva Pilsner UrquellPotkat se s prvním sládkem…

Na Pilsner Festu nesmí chybět ani speciální festivalové prohlídky pivovaru. Ve sklepích bude ve slavnostní den čekat historická postava prvního sládka Josefa Grolla, který před 172 lety uvařil v Plzni první várku piva Pilsner Urquell. Ten návštěvníky v rámci Pilsner Festu poučí, jak správně plzeňské pivo vychutnávat. Vstupenky bude možné zakoupit v Návštěvnickém centru, které se otevře v 9:00 hodin, tedy čtyři hodiny před slavnostním zahájením oslav. Prohlídky bednárny a sklepů bude možné absolvovat každých 15 minut od 10 do 21 hodin.