Pro plzeňské mladé hudební publikum to tehdy byla velká událost; na podzim roku 1988 v Pekle koncertovala kapela Oceán, a tak do sálu proudily davy černě oděných mladých lidí, kteří chtěli vidět své nové idoly. „Samozřejmě, že si na to pamatuji. Byl to tehdy pro nás první vážný výjezd. Předtím jsme hráli jen v Českých Budějovicích nebo v Praze na Rockfestu," vzpomíná zakládající člen Oceánu a klávesista Petr Kučera. Právě z Rockfestu, jenž se před šestadvaceti lety konal v tehdejším Paláci kultury, se českobudějovický Oceán vrátil jako jedna z největší hvězd nastupující generace muzikantů, o Petru Mukovi se mluvilo jako o velkém pěveckém talentu a kapela začínala získávat velkou fanouškovskou i fanynkovskou základu.

„Vzpomínám, že jsme tehdy často vystupovali právě s plzeňskou kapelou Generall Bass," přidává Petr Kučera další vzpomínku na Plzeň a dodává, že sál v Pekle se mu líbil. S potěšením pokyvuje, když se dozví, že se v něm koncerty stále konají. „No jo, my teď vlastně znovu po více než dvaceti letech zase začínáme (pozn. redakce: Oceán svou činnost ukončil roku 1993), to by byl na nás moc velký sál," konstatuje.

A tak se legendární kapela rozhodla své 'resustitační turné' zahájit sice v Plzni, vybrala si však komornější klub Kalikovák. Vystoupí v něm ve čtvrtek 6. října od 20 hod. „V Plzni nám zůstalo spoustu kamarádů a dlouho jsme v ní nehráli, tak věříme, že na nás lidi zase přijdou," zve na koncert Petr Kučera.

Jitka místo Petra

Zesnulého zpěváka Petra Muka (1965 – 2010) nahradila za mikrofonem Jitka Charvátová, také Českobudějovičanka. „Byla nám lidsky i hudebně nejblíže . Zkoušeli jsme i různé zpěváky. Uvažovali jsme o tom, že by se Jitka mohla s nějakým z nich střídat, ale nakonec jsme se rozhodli jen pro ni. Asi v tom hrálo roli i to, že jsme si říkali, že se díky tomu, že v Oceánu bude znít ženský hlas, vyhneme srovnávání s dobou, kdy v něm zpíval Petr Muk. Ten se lidem hodně zapsal pod kůži," vysvětluje Petr Kučera. Přiznává, že někteří skalní fanouškové by své zážitky, které s Oceánem měli, nejraději v čase zakonzervovali.

„Jenže pokud chce kapela dál pokračovat, tak musí i tito fanouškové respektovat, že Petr už není," zamýšlí se Petr Kučera a upozorňuje, že k další změně došlo i na postu baskytaristy – Dušana Vozáryho nahradil Petr Hons, jenž hraje i na kytaru. Nejde však vlastně o nového člena. Petr Hons je s Oceánem spojen od založení kapely; je jejím dvorním tex-tařem. Za bicími stále sedí Jan Vozáry, jenž je s Oceánem od jeho začátku.

S Ráchel i s novým albem Ve smíru

Kapela v tomto složení letos nahrála a vydala album Ve smíru. „Na koncertě v Plzni chceme hrát nové písničky, ale Jitka umí a ovládá i starý oceánský repertoár, takže i staré hity posluchači uslyší," slibuje Petr Kučera. Prozrazuje, že Oceán se už s Jitkou na kon-certní pódia vrátil v roce 2011, ovšem spíše sporadicky a pouze se starým repertoárem. Kapela se dlouho vyhýbala tomu, aby znovu naživo zpívala kultovní píseň Ráchel. Všichni měli z toho, jak ji zpíval Petr Muk, respekt. Teď ji však Oceán v repertoáru má. „Lidi na staré pecky reagují. Jitka si v ní našla svoji polohu, stejně jako v ostatních písničkách, které kdysi Petr Muk zpíval," poznamenává Petr Kučera.

„Ale dát to, být opravdová, to je těžké, fanoušci to vycítí, učila jsem se to rok. Ty věci mají svoji magii a dveře nemůže otevřít každý. Zpívá se mi úžasně, Petr uměl nádherně klenout melodii, lebedím si v tom, jsem jak v lázních. V Oceánu jsem se naučila odepínat předsudky, protože do hudby nepatří a ničí její srdce. Teď se mi to zpívá božsky, lidé ji na koncertech chtějí slyšet a zazpívat si," říká Jitka Charvátová, kterou mohou rockoví fanoušci znát například z projektu Fiction, kde zpívala s Mejlou Hlavsou, působila také v sestavě Skyline i na sólové dráze.

Turné Oceánu, které ve čtvrtek startuje v Plzni, má ještě letos před sebou patnáct zastávek v českých i slovenských městech a také vánoční koncert na domácí, tedy českobudějovické scéně v klubu Fabrika. Turné Oceánu pokračuje i na začátku příštího roku.